Resor med V

Sri Lanka

tillbaka

Ett tempel där Buddha sover

Polonnaruwa

Nu tar vi morgontåget till Polonnaruwa, nästan mitt i öriket. Efter en lång och skakig färd där vi ibland tror att tåget ska hoppa av spåren kommer vi fram sent på kvällen till staden som mest är känd för sina omfattande tempelruiner.

Vi kommer till vårt lilla hotell på rätt skakiga ben och med magar i vilt uppror. Förmodligen blev vi smittade av en fruktförsäljare på tåget som envisades med att skära upp våra mangos med en smutsig kniv. Jag får ur mig det mesta i en enda våldsam uppstötning och sen är det faktiskt bra.

Vi får låna ett par cyklar av vår hotellvärd och tar oss runt i Polonnaruwas ruiner. Här finns bland annat en berömd liggande buddha i kolossalformat, och ett par stupas i olika stadier av förfall. Här ser vi också för första gången de lustiga aporna av arten ceylonmakaker. De har en hårtova som närmast ser ut som en gammaldags beatlesfrisyr. Vi ser dem först vid en liten servering där de rotar i den askhög där man bränt skräp. Något ätbart lyckas de på något sätt hitta i de sotiga resterna.

Men i Polonnaruwa väntar en överraskning. Vår vänlige hotellvärd föreslår en utfärd till den närliggande nationalparken Mineriya.
”I’m sure you will see some elephants, the tour has an elephant guarantee”, säger han. Och att se vilda elefanter vill vi mest av allt, så nästa dag sitter vi i en safaribil och far runt i den lilla nationalparken.

Och är det något vi ser i Mineriya så är det elefanter. Överallt i parken ser vi dem, vid vägar och i skogsdungar letande efter färska strån i det torra gräset, men mest av allt runt en liten sjö mitt i parken. Totalt har säkert hundra elefanter samlats här. En elefanthanne passar på att para sig med en hona inför våra förvånade ögon.
”I have never seen this before”, säger vår guide häpet. Han har ändå jobbat i parken i trettio år.

Sen blir det oro bland safaribilarna. En gammal elefanthona har bestämt sig för att människorna har blivit alltför närgångna, och nu kommer hon mot oss med bestämda steg. Alla bilarna backar tills hon tycker att vi är lagom långt bort, sen går hon ner till sjön och badar.

Resebloggar finns det gott om men vi har en lite annan tanke med våra berättelser. Vi vill främst beskriva våra upplevelser av udda platser, människorna vi möter och miljöer som är rätt annorlunda mot vad vi möter hemma.

Därför hamnar vi ibland i avlägsna indianbyar i Guatemalas berg eller bland andetroende bybor på en ö i Indonesien. Men också på mer kända platser som Machu Picchu i Peru eller sandstränderna i Goa. Allt sett genom våra ögon och kameror.

Den som vill ha restips får också sitt - varje resmål har en avdelning med sånt vi kan rekommendera. Eller undvika. Vårt fokus är framför allt att sporra er läsare att göra som vi - resa rätt ut i den vida världen.