Resor med V

Sri Lanka

Ett tempel där Buddha sover

Polonnaruwa

Nu tar vi morgontåget till Polonnaruwa, nästan mitt i öriket. Efter en lång och skakig färd där vi ibland tror att tåget ska hoppa av spåren kommer vi fram sent på kvällen till staden som mest är känd för sina omfattande tempelruiner.

Vi kommer till vårt lilla hotell på rätt skakiga ben och med magar i vilt uppror. Förmodligen blev vi smittade av en fruktförsäljare på tåget som envisades med att skära upp våra mangos med en smutsig kniv. Jag får ur mig det mesta i en enda våldsam uppstötning och sen är det faktiskt bra.

Vi får låna ett par cyklar av vår hotellvärd och tar oss runt i Polonnaruwas ruiner. Här finns bland annat en berömd liggande buddha i kolossalformat, och ett par stupas i olika stadier av förfall. Här ser vi också för första gången de lustiga aporna av arten ceylonmakaker. De har en hårtova som närmast ser ut som en gammaldags beatlesfrisyr. Vi ser dem först vid en liten servering där de rotar i den askhög där man bränt skräp. Något ätbart lyckas de på något sätt hitta i de sotiga resterna.

Men i Polonnaruwa väntar en överraskning. Vår vänlige hotellvärd föreslår en utfärd till den närliggande nationalparken Mineriya.
”I’m sure you will see some elephants, the tour has an elephant guarantee”, säger han. Och se vida elefanter vill vi mest av allt, så nästa dag sitter vi i en safaribil och far runt i den lilla nationalparken.

Och är det något vi ser i Mineriya så är det elefanter. Överallt i parken ser vi dem, vid vägar och i skogsdungar letande efter färska strån i det torra gräset, men mest av allt runt en liten sjö mitt i parken. Totalt har säkert hundra elefanter samlats här. En elefanthanne passar på att para sig med en hona inför våra förvånade ögon.
”I have never seen this before”, säger vår guide häpet. Han har ändå jobbat i parken i trettio år.

Sen blir det oro bland safaribilarna. En gammal elefanthona har bestämt sig för att människorna har blivit alltför närgångna, och nu kommer hon mot oss med bestämda steg. Alla bilarna backar tills hon tycker att vi är lagom långt bort, sen går hon ner till sjön och badar.

Lämna en kommentar

Jag som gör den här resebloggen heter Lars Aldman och jag har tidigare jobbat som journalist mm på SR och SVT. Och "V" som jag reser med är min älskade hustru Veronica, journalist och fotograf.

Vår favoritsysselsättning är att resa runt i världen och se andra kulturer och samhällen. I flera år har vi äventyrat i Asien, Afrika och Latinamerika, och även naturligtvis i Europa. Och vi vill gärna dela med oss av våra erfarenheter och glädjeämnen, och hoppas att ni vill följa med oss!

PS. På sajten aldmangallery.com hittar ni mina bilder från både när och (mest) fjärran. Djur, natur, samhällen och människor.
Resebloggar finns det gott om men vi har en lite annan tanke med våra berättelser. Vi vill främst beskriva våra upplevelser av udda platser, människorna vi möter och miljöer som är rätt annorlunda mot vad vi möter hemma.

Därför hamnar vi ibland i avlägsna indianbyar i Guatemalas berg eller bland andetroende bybor på en ö i Indonesien. Men också på mer kända platser som Machu Picchu i Peru eller sandstränderna i Goa. Allt sett genom våra ögon och kameror.

Den som vill ha restips får också sitt - varje resmål har en avdelning med sånt vi kan rekommendera. Eller undvika. Vårt fokus är framför allt att sporra er läsare att göra som vi - resa rätt ut i den vida världen.

Jag heter Lars Aldman och har bl a jobbat som journalist mm på SR och SVT.  Och "V" som jag reser med är min älskade hustru Veronica, som också är journalist och fotograf. Vi älskar att resa och uppleva andra kulturer. I flera år har vi rest omkring i världens fyra hörn och vi vill gärna dela med oss av våra erfarenheter och glädjeämnen på dessa upptäcktsfärder. Hoppas ni vill följa med!

Hej!

Vår senaste resa gick till Albanien där vi under tre veckor upplevde detta okända men så spännande och vackra land. Från de hisnande höga bergen i norr, de gamla städerna och de djupa floddalarna i landets mitt, till de långa stränderna med sitt klara vatten i söder. Klicka på Albanien och läs om landets dramatiska historia och dess vänliga och gästfria invånare.

NYTT!

There's now a new addition to the blog, about our trip to Albania. During three weeks we traveled up and down this unknown but beautiful country. From the high mountains in the north to the ancient towns and the deep valleys inland, to the sandy beaches and the clear green water in the south. Click on Albania in the map and read about its dramatic history and kind and hospitable people.

NEW!
I'm Lars Aldman from Sweden. I worked for many years at the Swedish National TV and Radio, but now my main interest is traveling around the world with "V", my lovely wife Veronica, who is a freelance journalist and photographer.
For the last ten years we have traveled through Asia, Africa, Latin America, and Europe. We love to experience different cultures and societies and we hope you'll join us!