Resor med V

Peru & Ecuador

Svenska tjut på mexbar

Cusco del 4

Efter ett par timmar har vi sett Machu Picchu från alla tänkbara håll och tillbaka vid entrén ställer vi oss i kön för bussen tillbaka ner till staden. Och där vid busskön har nån hängt upp en TV som visar matcher från fotbolls-VM i Ryssland. Av en osannolik slump spelar Sverige just då mot Mexiko och precis när vi står där slår Augustinsson in 1-0. Vi tjoar såklart och alla i kön hajar till. Och jag vrålar Viva Suecia! Varvid alla ler och nickar. Solidariteten med andra latinamerikanska lag är självklar här men troligen vann artigheten den här gången.

När bussen snirklar nedför berget skriker kommentatorn i den brusiga radion oupphörligt. Två gånger hör vi ”Gooooooooooooooooooooooooooal!!” Och vi blir nervösa ända tills kommentatorn hämtat andan och skriker ”Suecia!!!!”.

Väl nere i Machu Picchu City rusar vi in på närmaste bar för att få se slutminuterna på TV. Ironiskt nog råkar just denna vara … mexikansk. Som ni hör på ljudet i videon är vi de enda i lokalen som är glada:

Nästa dag besöker vi ett par andra historiska lämningar från det mäktiga Inkariket, väl så imponerande som Machu Picchu, men mindre kända. Häftigast är nog Pisac med gigantiska terrasser (höger nedan) och Ollantaytambo med en slags hängande taklösa ladugårdar på en tvärbrant bergsvägg (vänstra bilden nedan). Man tror att dessa byggnader användes för att torka livsmedel i de torra bergsvindarna, alltså rena konservfabriker. Vi blir mer och mer imponerade av deras avancerade civilisation och undrar hur detta land hade sett ut idag om Inkas rike hade slagit tillbaka spanjorerna, kört ut dem i havet och fått leva i fred. Men förmodligen hade de väl koloniserats av något annat västerland som sett det som en god affär att stjäla andra folks rikedomar och ta livet av deras invånare. Sydamerika är en oändlig levande tragedi. 

Nu längtar vi  ihjäl oss efter två saker, syre och värme, och tar vi oss luftvägen till Perus norra kust för några dagar i lättja och njutning. Säg hej till Punta Sal!

Lämna en kommentar