Resor med V

Peru

tillbaka

Svenska tjut i bussen

Cusco del 4

Efter ett par timmar har vi sett Machu Picchu från alla tänkbara håll och tillbaka vid entrén ställer vi oss i kön för bussen tillbaka ner till staden. Och där vid busskön har nån hängt upp en TV som visar matcher från fotbolls-VM i Ryssland. Av en osannolik slump spelar Sverige just då mot Mexiko och precis när vi står där slår Augustinsson in 1-0. Vi tjoar såklart och alla i kön hajar till. Och jag vrålar Viva Suecia! Varvid alla ler och nickar. Solidariteten med andra latinamerikanska lag är självklar här men troligen vann artigheten den här gången.

När bussen snirklar nedför berget skriker kommentatorn i den brusiga radion oupphörligt. Två gånger hör vi ”Gooooooooooooooooooooooooooal!!” Och vi blir nervösa ända tills kommentatorn hämtat andan och skriker ”Suecia!!!!”.

Nästa dag besöker vi ett par andra historiska lämningar från det mäktiga Inkariket, väl så imponerande som Machu Picchu, men mindre kända. Häftigast är nog Pisac med gigantiska terrasser (höger nedan) och Ollantaytambo med en slags hängande ladugårdar utan tak, på en tvärbrant bergsvägg (vänstra bilden nedan). Man tror att dessa byggnader användes för att torka livsmedel i de torra bergsvindarna, alltså rena konservfabriker. Vi blir mer och mer imponerade av deras avancerade civilisation och undrar hur detta land hade sett ut idag om Inkas rike hade slagit tillbaka spanjorerna, kört ut dem i havet och fått leva i fred. Men förmodligen hade de väl koloniserats av något annat västerland som sett det som en god affär att stjäla andra folks rikedomar och ta livet av deras invånare. Sydamerika är en oändlig levande tragedi. 

Nu längtar vi  ihjäl oss efter två saker, syre och värme, och tar vi oss luftvägen till Perus norra kust för några dagar i lättja och njutning. Säg hej till Punta Sal!

Resebloggar finns det gott om men vi har en lite annan tanke med våra berättelser. Vi vill främst beskriva våra upplevelser av udda platser, människorna vi möter och miljöer som är rätt annorlunda mot vad vi möter hemma.

Därför hamnar vi ibland i avlägsna indianbyar i Guatemalas berg eller bland andetroende bybor på en ö i Indonesien. Men också på mer kända platser som Machu Picchu i Peru eller sandstränderna i Goa. Allt sett genom våra ögon och kameror.

Den som vill ha restips får också sitt - varje resmål har en avdelning med sånt vi kan rekommendera. Eller undvika. Vårt fokus är framför allt att sporra er läsare att göra som vi - resa rätt ut i den vida världen.