Resor med V

Peru & Ecuador

Svenska tjut på mexbar

Cusco del 4

Efter ett par timmar har vi sett Machu Picchu från alla tänkbara håll och tillbaka vid entrén ställer vi oss i kön för bussen tillbaka ner till staden. Och där vid busskön har nån hängt upp en TV som visar matcher från fotbolls-VM i Ryssland. Av en osannolik slump spelar Sverige just då mot Mexiko och precis när vi står där slår Augustinsson in 1-0. Vi tjoar såklart och alla i kön hajar till. Och jag vrålar Viva Suecia! Varvid alla ler och nickar. Solidariteten med andra latinamerikanska lag är självklar här men troligen vann artigheten den här gången.

När bussen snirklar nedför berget skriker kommentatorn i den brusiga radion oupphörligt. Två gånger hör vi ”Gooooooooooooooooooooooooooal!!” Och vi blir nervösa ända tills kommentatorn hämtat andan och skriker ”Suecia!!!!”.

Väl nere i Machu Picchu City rusar vi in på närmaste bar för att få se slutminuterna på TV. Ironiskt nog råkar just denna vara … mexikansk. Som ni hör på ljudet i videon är vi de enda i lokalen som är glada:

Nästa dag besöker vi ett par andra historiska lämningar från det mäktiga Inkariket, väl så imponerande som Machu Picchu, men mindre kända. Häftigast är nog Pisac med gigantiska terrasser (höger nedan) och Ollantaytambo med en slags hängande taklösa ladugårdar på en tvärbrant bergsvägg (vänstra bilden nedan). Man tror att dessa byggnader användes för att torka livsmedel i de torra bergsvindarna, alltså rena konservfabriker. Vi blir mer och mer imponerade av deras avancerade civilisation och undrar hur detta land hade sett ut idag om Inkas rike hade slagit tillbaka spanjorerna, kört ut dem i havet och fått leva i fred. Men förmodligen hade de väl koloniserats av något annat västerland som sett det som en god affär att stjäla andra folks rikedomar och ta livet av deras invånare. Sydamerika är en oändlig levande tragedi. 

Nu längtar vi  ihjäl oss efter två saker, syre och värme, och tar vi oss luftvägen till Perus norra kust för några dagar i lättja och njutning. Säg hej till Punta Sal!

Morocco

Peru & Ecuador

Lämna en kommentar

Jag som gör den här resebloggen heter Lars Aldman och jag har tidigare jobbat som journalist mm på SR och SVT. Och "V" som jag reser med är min älskade hustru Veronica, journalist och fotograf.

Vår favoritsysselsättning är att resa runt i världen och se andra kulturer och samhällen. I flera år har vi äventyrat i Asien, Afrika och Latinamerika, och även naturligtvis i Europa. Och vi vill gärna dela med oss av våra erfarenheter och glädjeämnen, och hoppas att ni vill följa med oss!

PS. På sajten aldmangallery.com hittar ni mina bilder från både när och (mest) fjärran. Djur, natur, samhällen och människor.
Resebloggar finns det gott om men vi har en lite annan tanke med våra berättelser. Vi vill främst beskriva våra upplevelser av udda platser, människorna vi möter och miljöer som är rätt annorlunda mot vad vi möter hemma.

Därför hamnar vi ibland i avlägsna indianbyar i Guatemalas berg eller bland andetroende bybor på en ö i Indonesien. Men också på mer kända platser som Machu Picchu i Peru eller sandstränderna i Goa. Allt sett genom våra ögon och kameror.

Den som vill ha restips får också sitt - varje resmål har en avdelning med sånt vi kan rekommendera. Eller undvika. Vårt fokus är framför allt att sporra er läsare att göra som vi - resa rätt ut i den vida världen.

Jag heter Lars Aldman och har bl a jobbat som journalist mm på SR och SVT.  Och "V" som jag reser med är min älskade hustru Veronica, som också är journalist och fotograf. Vi älskar att resa och uppleva andra kulturer. I flera år har vi rest omkring i världens fyra hörn och vi vill gärna dela med oss av våra erfarenheter och glädjeämnen på dessa upptäcktsfärder. Hoppas ni vill följa med!

Hej!

Vår senaste resa gick till Albanien där vi under tre veckor upplevde detta okända men så spännande och vackra land. Från de hisnande höga bergen i norr, de gamla städerna och de djupa floddalarna i landets mitt, till de långa stränderna med sitt klara vatten i söder. Klicka på Albanien och läs om landets dramatiska historia och dess vänliga och gästfria invånare.

NYTT!

There's now a new addition to the blog, about our trip to Albania. During three weeks we traveled up and down this unknown but beautiful country. From the high mountains in the north to the ancient towns and the deep valleys inland, to the sandy beaches and the clear green water in the south. Click on Albania in the map and read about its dramatic history and kind and hospitable people.

NEW!
I'm Lars Aldman from Sweden. I worked for many years at the Swedish National TV and Radio, but now my main interest is traveling around the world with "V", my lovely wife Veronica, who is a freelance journalist and photographer.
For the last ten years we have traveled through Asia, Africa, Latin America, and Europe. We love to experience different cultures and societies and we hope you'll join us!