Resor med V

Peru & Ecuador

Svenska tjut på mexbar

Cusco del 4

Efter ett par timmar har vi gått runt hela Machu Picchu och ställer oss i kön för bussen ner till Machu Pichu city. Och där har nån hängt upp en TV som visar matcher från fotbolls-VM i Ryssland. Av en osannolik slump spelar Sverige just då mot Mexiko och precis just då slår Augustinsson in 1-0. Vi tjoar så alla i kön hajar till och jag vrålar Viva Suecia! Varvid alla ler och nickar. Solidariteten med andra latinamerikanska lag är självklar här men troligen vann artigheten den här gången.

När bussen snirklar nedför berget skriker kommentatorn i den brusiga radion oupphörligt. Två gånger hör vi “Gooooooooooooooooooooooooooal!!” Och vi blir nervösa ända tills kommentatorn hämtat andan och vrålar “Suecia!!!!”. Väl nere i samhället rusar vi in på närmaste bar, som råkar vara mexikansk, och ser matchslutet. Som ni hör på ljudet i viden är vi de enda som är glada:

Sen studsar vi  upprymda ner till tågstationen för transport “hem” till Cusco igen.

Nästa dag besöker vi ett par andra historiska lämningar från det mäktiga Inkariket, väl så imponerande som Machu Picchu, men mindre kända. Häftigast är nog Ollantaytambo med gigantiska terrasser och en slags hängande taklösa ladugårdar på en tvärbrant bergsvägg (vänstra bilden nedan). Man tror att de användes för att torka livsmedel i de torra begsvindarna, alltså rena konservfabriker. Vi blir mer och mer imponerade av deras avancerade civilisation och undrar hur detta land hade sett ut idag om Inkas rike hade slagit tillbaka spanjorerna, kört ut dom i havet och fått leva i fred. Men förmodligen hade de väl koloniserats av något annat västerland som sett det som en god affär att stjäla andra folks rikedomar och ta livet av deras invånare. Sydamerika är en oändlig levande tragedi. 

Nu längtar vi  ihjäl oss efter två saker, syre och värme, och tar vi oss luftvägen till Perus norra kust för några dagar i lättja och njutning. Säg hej till Punta Sal!

Lämna en kommentar