Resor med V

Kuba

Urspårat tåg vände historien

Santa Clara

Från Las Terrazas åker vi buss österut via Havanna och längs den stora huvudvägen A1 som korsar hela landet ända till Santiago i sydöst, fast längst ner i Oriente är en stor del av den ännu inte är färdigbyggd. Vi hoppar av i Santa Clara, ungefär mitt på ön, en av de varmaste platserna på Kuba och en lite sliten och dammig stad med många minnesmärken från revolutionen.

I Santa Clara drev revolutionärerna under Che Guevara ut Batistas trupper, en enorm prestigeförlust för den USA-stödde diktatorn. Reservtrupper skickades med tåg till Santa Clara, men revolutionärerna fick reda på var och när tåget skulle passera och körde bort spåren med en bulldozer. Det fick tåget att spåra ur och soldaterna blev lätta byten för Ches och Cienfuegos soldater. Händelsen avslutade inbördeskriget och Batista flydde ur landet. Det urspårade tåget är nu ett monument i en park, ”Tren blindado”.

Vi bor hos Gladys och Ramón, ett förtjusande äldre par i Santa Clara. I unga år deltog de i alfabetiseringskampanjerna som glödande revolutionärer. Alla kubaner skulle lära sig läsa och skriva. Lite längre upp i backen från där vi bor finns ett hus där kulhål i väggen berättar om en strid kring det som då var en polisstation. På Kuba är historien alltid levande.

Var man än befinner sig i Santa Clara ser man, högt över alla hustak den enorma Che Guevara-staty som pryder det mausoleum där revolutionshjältens kvarlevor nu finns. På en hög pelare står Che staty, sju meter hög och fångad mitt i steget. Det finns fler Che-statyer i stan och han avbildas alltid som en man på väg, rastlös.

Mausoleet innehåller kvarlevorna av Che och 29 andra i hans gerillagrupp som fångades och dödades av militären i Bolivia 1967. Dessutom finns ett litet museum med artefakter; hans gevär, glasögon mm, samt avskedsbrevet till Fidel. Själva begravningsplatsen ligger några steg därifrån, med en evigt brinnande låga.

Tyvärr drabbas jag av en elak magsjuka i Santa Clara och måste ta det väldigt lugnt. Vi gör ändå ett försök och går ut på kvällen till Paladar la Terraza uppe på ett hustak. En väldigt mysig restaurang med vita dukar och röd matta. Jag får i mig lite fisk och mår en aning bättre. Nu kan vi dra vidare.

SNABBMATSTÄLLET "MCDONALD"
NYFIKEN I SANTA CLARA

I nästa avsnitt överväldigas vi av staden som har samma namn som den försvunne revolutionären. Vackra byggnader som strålar i solen, tårna i salt vatten. 

Lämna en kommentar