Resor med V

Kuba

tillbaka

På en flod under jord

Las Terrazas och Viñales

Från Havanna tar vi bussen i riktning mot Viñales i landets västra ände. Men innan vi kommit så långt hoppar vi av i Las Terrazas, en slags ekologisk mönsterby byggd på en plats där man tidigare odlat kaffe på terrasser på bergssluttningarna, därav namnet. När kaffeplantagerna lades ned var hela trakten kal och öde i många år men Fidel Castro tog initiativ till ett projekt med massiv återplantering av skog. Nu är området en grön oas.

I Las Terrazas bor vi i hotell Moka, en eco lodge där ett träd växer rätt genom golvet i lobbyn, och fortsätter upp genom taket. Där finns också en mysig bar på en högt placerad veranda och omgivningarna är fantastiska.

Vi går en guidad tur genom gamla odlingsmarker och hittar förvildad vanilj och pomelo. Vi fortsätter genom djungel med ödlor och fåglar, vi ser bl a Kubas nationalfågel Tocororon. Vi passerar ruinerna efter den slavdrivna kaffefabriken och landar i Las Terrazas centrum där kolibrier surrar kring en buske med röda blommor. 

Här kan du höra och se Tocororon skaka på rumpan:

Las Terrazas största turistattraktion är nog den 1,6 km långa zipline som svischar oss genom prunkande djungel, ovanför gröna trädkronor och till slut över den lilla sjö som speglar himlen mitt i samhället. Jag hade aldrig testat zipline innan men det var verkligen en känsla av att flyga!

Från Las Terrazas gör vi en avstickare till det märkliga och undersköna Viñales, där vi bl a åker båt på en underjordisk flod (!) och besöker en tobaksodlare som tillverkar egna cigarrer. Raoul Castro gjorde det möjligt för odlarna att på det sättet tjäna extra pengar på turismen. Mannen vi besöker är otroligt flink och alla som vill får testa hans cigarrer som är väldigt goda. Han har en hemlig ingrediens som han sprejar över de torkande bladen, vi får bara veta att den innehåller rom och örter.

Men hur gör man en cigarr? Här är en instruktionsvideo:

Vi besöker också den ekologiska paladaren (=privata restaurangen) Finca Agroecologica El Paraiso, som omges av organiska odlingar, bl a odlas där de grönsaker som tillagas och serveras på stället. Paladaren var fullsatt och väldigt uppskattad både för maten och miljön. Men tyvärr åt vi aldrig där, vi hade inte tid att vänta på ledigt bord. Det är nog det vi ångrar mest på hela resan.

Vår guide i Viñales är en ung man som berättar att han egentligen är IT-tekniker men eftersom datorer tillhör det som USA förbjudit export av så är det mesta i teknikväg på Kuba hopplöst föråldrat. Han är ingen vän av de styrande, hans far var jordbrukare i Viñales och större delen av familjens mark konfiskerades efter revolutionen. Han är väldigt uppriktig och orädd i sin kritik.

Här är fler bilder från det fagra Viñales:

I nästa avsnitt kommer vi till staden som såg den sista avgörande striden mellan Batistas och Fidels arméer. Och där Che Guevara ligger begravd. Ett tåg har spåret ur och V blir alldeles knäsvag av hänförelse.  

Resebloggar finns det gott om men vi har en lite annan tanke med våra berättelser. Vi vill främst beskriva våra upplevelser av udda platser, människorna vi möter och miljöer som är rätt annorlunda mot vad vi möter hemma.

Därför hamnar vi ibland i avlägsna indianbyar i Guatemalas berg eller bland andetroende bybor på en ö i Indonesien. Men också på mer kända platser som Machu Picchu i Peru eller sandstränderna i Goa. Allt sett genom våra ögon och kameror.

Den som vill ha restips får också sitt - varje resmål har en avdelning med sånt vi kan rekommendera. Eller undvika. Vårt fokus är framför allt att sporra er läsare att göra som vi - resa rätt ut i den vida världen.