Resor med V

Kuba

På en flod under jord

Las Terrazas och Viñales

Från Havanna tar vi bussen i riktning mot Viñales i landets västra ände. Men innan vi kommit så långt stannar vi i Las Terrazas, en slags ekologisk mönsterby byggd på en plats där det tidigare odlades kaffe på terrasser på bergssluttningarna, därav namnet. När kaffeplantagerna lades ned var hela trakten kal och öde i många år men Fidel Castro tog initiativ till ett projekt med massiv återplantering av skog. Nu är området en grön oas.

I Las Terrazas bor vi i hotell Moka, en eco lodge där ett träd växer rätt genom golvet i lobbyn. Där finns också en mysig bar på en högt placerad veranda och omgivningarna är fantastiska.

Vi går en organiserad tur genom gamla odlingsmarker, djungel med ödlor och fåglar, bl a Kubas nationalfågel Tocororon. Vi ser ruinerna efter den slavdrivna kaffefabriken och landar i Las Terrazas centrum där kolibrier surrar kring en buske med röda blommor. 

Här kan du höra och se Tocororon skaka på rumpan:

Las Terrazas största turistattraktion är nog den 1,6 km långa zipline som svischar oss genom prunkande djungel, ovanför gröna trädkronor och till slut över den lilla sjö som speglar himlen mitt i samhället. Jag hade aldrig testat zipline innan men det var verkligen en känsla av att flyga!

Från Las Terrazas gör vi en avstickare till det märkliga och undersköna Viñales, där vi bl a åker båt på en underjordisk flod (!) och besöker en tobaksodlare som tillverkar egna cigarrer. Raoul Castro gjorde det möjligt för odlarna att på det sättet tjäna extra pengar på turismen. Mannen vi besöker är otroligt flink och alla som vill får testa hans cigarrer som är väldigt goda. Han har en hemlig ingrediens som han sprejar över de torkande bladen, vi får bara veta att den innehåller rom och örter.

Men hur gör man en cigarr? Här är en instruktionsvideo:

Vi besöker också den ekologiska restaurangen Finca Agroecologica El Paraiso, som omges av organiska odlingar av de grönsaker som tillagas. Stället var fullsatt och väldigt uppskattat både för maten och miljön. Men tyvärr åt vi aldrig där, vi hade inte tid. Det är nog det vi ångrar mest på hela resan.

Vår guide i Viñales är en ung man som berättar att han egentligen är IT-tekniker men eftersom datorer tillhör det som USA förbjudit export av så är det mesta i teknikväg på Kuba hopplöst föråldrat. Han är ingen vän av de styrande, hans far var jordbrukare i Viñales och större delen av familjens mark konfiskerades efter revolutionen. Han är väldigt uppriktig och orädd i sin kritik.

Här är fler bilder från det fagra Viñales:

I nästa avsnitt kommer vi till staden som såg den sista avgörande striden mellan Batistas och Fidels arméer. Och där Che Guevara ligger begravd. Ett tåg har spåret ur och V blir alldeles knäsvag av hänförelse.  

Lämna en kommentar