Resor med V

Peru & Ecuador

Människor och murar

Lima - avslutning

MUREN PÅ KÅKSTADSSIDAN

Någon sa till oss att peruanerna har en lång historia med murar. Och nog häpnar man lite när man går runt i Limas stadsdelar, t ex turisttäta Miraflores, där tomterna ut mot gatan nästan alltid består av en hög mur eller ett högt staket med vassa piggar upptill. Och hustaken kantas av elstängsel som definitivt inte är till för att hålla korna inne. Företag som tillverkar säkerhetsutrustning och inbrottsskydd måtte leva livets glada dagar här. Alla, precis alla verkar ha nån form av det installerat.

Ibland räcker inte ens det för att dämpa rädslan. På 80-talet växte Lima över alla bräddar och överklassen som tidigare befolkat centrum kände sig inte längre trygg där. De byggde sina nya hus i nya förorter, problemet var bara att dessa ibland hamnade intill de kåkstäder som omger hela stan. Det estetiska problemet hanterades så att man helt sonika byggde höga murar runt sina fina kvarter, murar som än idag står kvar som kilometerlånga klassavskiljare mellan slummen och lyxen. 

Detta är en av de tidigaste, den byggdes i slutet av 1980-talet av invånarna i det ”fina Los Casuarinas som skydd mot den enorma kåkstaden Pamplona Alta.

MUREN PÅ "FINA" SIDAN

Så när länder idag bygger murar mot sina grannar har de en peruansk tradition att luta sig mot. Och i Lima fortsätter man än i dag att bygga sådana murar. Någon politisk opposition mot denna klasspolitik tycks inte finnas. Det är en av många liknande paradoxer här. Hela Lima dränks affischer med politikers kampanjslogans och varenda en verkar tycka att man måste öka säkerheten i stan. Hur det ska gå till finns det inga uppgifter om.

Ytterligare en detalj i detta; När vi åker genom områdena på båda sidor om muren slås vi direkt av olikheterna. I fattigkvarteren leker barn, där finns affärer, enkla matställen och t o m frisersalonger. Och allt sker för öppna dörrar. I de rikas kvarter är allt tyst och öde, inte en butik, inte en verkstad, inte ens ett café. Där finns inget liv.

KÅKSTADEN PAMPLONA ALTA
"FINA" STADEN LAS CASUARINAS

Och med dom funderingarna säger vi farväl till Lima, till Peru och till Ecuador, till bergen och slätterna och djungeln och kusten, de fyra delarna i det gamla Inkariket. En oförglömlig resa genom tid och rum. Precis som vi vill ha våra resor!

Vad tyckte du om vår reseberättelse? Vi blir jättetacksamma om du kan maila oss dina synpunkter och eventuella frågor! Klicka på knappen nedan, länka till oss på sociala medier eller lämna en kommentar längst ner.

2 svar på ”Sydamerika: Avslutning”

Lämna en kommentar