Resor med V

Indonesien

tillbaka

Morsarv och spetsiga tak

Bukittinggi

V har tagit reda på att det finns en gammal kultur med drag av matriarkat inte så långt ifrån där vi är, kring staden Bukittinggi, som omges av vulkaner. Det är en ganska charmlös och slamrig stad nästan helt utan restauranger men med en mängd moskéer. Vid bönetimmen utbryter en osannolik kakafoni när varje böneutropare försöker överrösta och överglänsa de andra. Fåglarna blir upplivade och vill också vara med.

Du kan höra här hur det låter, klicka på pilen till vänster.

Men det mest speciella här är Minangkabao, den kultur vi vill undersöka. Man känner igen den på hustaken som finns framför allt på äldre byggnader där taket vid gavlarna är utdraget till långa spetsar. De ska symbolisera kons horn, får vi veta.

TYPISKT MINANGKABAO-TAK
ÄVEN STADSPORTEN HAR MINANGKABAO-DESIGN

Det som gör Minangkabao-kulturen så speciell är det som kallas ”matrilinjäritet”, vilket betyder att familjens egendom ägs av modern och ärvs enbart av döttrarna. Vi träffar Yefri som förklarar hur det här fungerar. Familjens pojkar ärver ingenting. De ogifta männen tvingas flytta när modern dör och dotterns familj övertar huset och jordbruksmarken. I de släktträd vi ser i husen finns bara kvinnonamn. Männen räknas inte.

Men, säger Yefri med ett småleende, de som bestämmer i samhället, det är fortfarande männen. ”Men kvinnorna brukar sitta bredvid och viska sina råd vid viktiga beslut”.

När vi hälsar på är det dags för Idul Fitri, den fest som avslutar fastemånaden Ramadan. Släkten har kommit på besök för att äta och skvallra, på gott och ont. I det lilla köket lagas mat till 42 personer och Yefri dukar på golvet med bananblad. 

PS: Du kan läsa V:s reportage om kvinnorna i Bukittinggi här!

Nästa etappmål är djungeln, och förhoppningsvis ett möte med orangutanger. Följ med oss!

Resebloggar finns det gott om men vi har en lite annan tanke med våra berättelser. Vi vill främst beskriva våra upplevelser av udda platser, människorna vi möter och miljöer som är rätt annorlunda mot vad vi möter hemma.

Därför hamnar vi ibland i avlägsna indianbyar i Guatemalas berg eller bland andetroende bybor på en ö i Indonesien. Men också på mer kända platser som Machu Picchu i Peru eller sandstränderna i Goa. Allt sett genom våra ögon och kameror.

Den som vill ha restips får också sitt - varje resmål har en avdelning med sånt vi kan rekommendera. Eller undvika. Vårt fokus är framför allt att sporra er läsare att göra som vi - resa rätt ut i den vida världen.