Resor med V

Indonesien

tillbaka

I Marcos paradis

Cubadak Island

Några kilometer söderut längs kusten från Padang släpps vi av i ett litet fiskeläge som heter Puncak Mandeh. Och där väntar en snabbgående båt och några glatt leende män på oss. De ska ta oss ut till Cubadak Island och det ”Paradiso Village” som finns där.

Cubadak består av ett tiotal rymliga bungalows utmed en sandig strandremsa. I en central byggnad äter vi alla dagens mål. Stället ägs och drivs av Marco, en stadig och vänlig men bestämd fransman, före detta dykare.

VÅR BUNGALOW PÅ CUBADAK
MARCO TILL HÖGER

Vi blir först chockade när vi ser att den lilla makakhonan som sitter i ett träd på gården är fastkedjad vid trädet. Men Marco förklarar att apan följde med från den förre ägaren, och att hon inte klarar sig  på egen hand. Det finns vilda makaker på ön och ibland på nätterna kommer de in på gården och gör de henne illa. Kanske är det därför hon är lite tjurig, och rentav svartsjuk när Marco låter en gäst mata henne…

När maten är klar klingas det i en klocka och alla förväntas vara på plats omgående. Vi placeras alla runt ett stort bord och de rätter som kocken bestämt sig för att laga idag är det som erbjuds. Men det är verkligen inget vi invänder emot för det är genomgående helt utsökta indonesiska rätter, bland de godaste i hela världen.

Och att sitta tillsammans och äta skapar en speciell kontakt mellan oss som råkar bo där just vid tillfället. Efter middagen kan man få ut några flaskor Bintang-öl och fortsätta samtalet, eller dra sig tillbaka till sin bungalow. Natten är tyst, bara stilla vågskvalp hörs, och någon gång puttret från en sen fiskebåt på väg hem.

Cubadak är underbart och ett perfekt ställe om man är ute efter att bara varva ner och njuta av solen och naturen och maten. Men utöver snorkling, en promenad upp på kullen eller en kajaktur runt ön finns det inte så mycket att göra, så efter tre dagar är vi redo att tacka för oss och åka vidare!

Resebloggar finns det gott om men vi har en lite annan tanke med våra berättelser. Vi vill främst beskriva våra upplevelser av udda platser, människorna vi möter och miljöer som är rätt annorlunda mot vad vi möter hemma.

Därför hamnar vi ibland i avlägsna indianbyar i Guatemalas berg eller bland andetroende bybor på en ö i Indonesien. Men också på mer kända platser som Machu Picchu i Peru eller sandstränderna i Goa. Allt sett genom våra ögon och kameror.

Den som vill ha restips får också sitt - varje resmål har en avdelning med sånt vi kan rekommendera. Eller undvika. Vårt fokus är framför allt att sporra er läsare att göra som vi - resa rätt ut i den vida världen.