Resor med V

Tanzania, Zanzibar & Pemba

Norsk visa dyker oväntat upp

Zanzibar, Stonetown del 2

Vi passerar huset där Freddie Mercury föddes, ett helt vanligt litet hus med lägenheter. I ett källarfönster visas bilder av Queen-sångaren på en tavla, det är allt man kan se där. I en annan del av Stonetown hittar vi ett pyttelitet naturhistoriskt museum som mest består av foton på djur och växter tagna av en svensk fotograf, Dick Persson.

TAVLA MED DÖDA FÅGLAR, NATURHISTORISKA MUSEET
DICK PERSSON

Stonetown finns idag på Världsarvslistan men många hus och palats är fallfärdiga och i stort behov av restaurering. Vi ser på åtminstone en tavla att Sverige bidrar till detta. Gott så.

På kvällen hittar vi ett ställe som erbjuder “taarab”, en musikstil med både afrikanska och arabisk/indiska särdrag. När vi kommer in får vi ta av oss skorna och slår oss ner på kuddar på golvet. Maten serveras också på en matta på golvet. Mitt i rummet sitter tre musiker med fiol, trumma och en slags cittra. Sångerna slingrar som i orientaliska melodier, men rytmen känns mer afrikansk. Plötsligt dyker en bekant melodi upp – Den norska barnvisan “Per spelman”. Nästan not för not. Hur kom den till Zanzibar? Musikens språk är sannerligen universellt!

Lämna en kommentar