Resor med V

Tanzania, Zanzibar & Pemba

Norsk visa dyker oväntat upp

Zanzibar, Stonetown del 2

På promenad genom Stonetown passerar vi huset där Freddie Mercury, sångaren i Queen, föddes. Det är ett helt vanligt litet hus med lägenheter. I ett källarfönster visas bilder av Queen-sångaren på en tavla, det är allt man kan se där. I en annan del av Stonetown hittar vi ett pyttelitet naturhistoriskt museum som mest består av foton på djur och växter. Det mest remarkabla är att bilderna är tagna av en svensk fotograf, Dick Persson.

DICK PERSSON

Stonetown finns idag med på UNESCOs världsarvslista. Men många av stadens  hus och palats verkar vara fallfärdiga och i stort behov av renovering. Vi ser på åtminstone en tavla infälld i en husvägg att Sverige bidrar till detta. Gott så.

På kvällen hittar vi en restaurang som lockar med ”taarab”. Det en musikstil med både afrikanska och arabisk/indiska särdrag, typisk för Zanzibar. När vi kommer in på stället får vi ta av oss skorna och slår oss ner på kuddar på golvet. Maten serveras också på en matta direkt på golvet. Mitt i rummet sitter tre musiker med fiol, trumma och en slags cittra. Sångerna slingrar som i orientaliska melodier, men rytmen känns mer afrikansk. Plötsligt dyker en bekant melodi upp – Den norska barnvisan ”Per spelman”. Nästan not för not. Hur kom den till Zanzibar? Musikens språk är sannerligen universellt!

Lämna en kommentar