Resor med V

Tanzania, Zanzibar & Pemba

Gäster hos finska Janne

Zanzibar, Matemwe​

Från Stonetown går färden till andra sidan ön och norrut. Vårt mål är Matemwe där hotellen ligger uppradade på stranden och bakom dem ligger byn. Ganska vanligt arrangemang här, skulle jag tro. Stället vi bor på heter Zanzibar Retreat Hotel och visar sig ägas av en finsk man, Janne, som visar stora kroppsliga och personliga likheter med Leif GW Persson. Han är oerhört vänlig, maten är enormt god och hotellet är en verklig oas. Barens lilla sittyta ut mot havet är en pärla!

Hotellet ligger vid en allmän strand och vid ebb är vattnet fullt av byns innevånare som plockar skaldjur eller skördar alger som används i tillverkning av organisk kosmetika. Tyvärr blåser det en hel del när vi är där så stranden är inte så lockande p g av all sand som sticker i skinnet. Vi föredrar poolen.

Men när det organiseras båtutflykt med snorkling hakar vi på såklart. Det är en grupp på ungefär tio personer, flera av dem från USA. Vi lämnar stranden och far ut mot Mnemba, en sandig ö med skog i mitten. På norra änden finns en lyxig resort som det påstås att Bill Gates en gång har hyrt i sin helhet för att få koppla av ordentligt. Vi ankrar i vattnet på södra sidan och snorklar en timme utmed ett korallrev som omger hela ön. Vattnet är kristallklart och vi ser samma färgsprakande små korallfiskar vi sett på många andra håll.

Men plötsligt ska vi upp i båten snabbt för någon har spanat in delfiner. Så vi styr dit där de sågs sist och folk hoppar i sjön från alla håll, alla vill i så snabbt det går. Så även jag och minsann får jag se fyra-fem delfiner passera rakt under mig på kanske fem meters håll. Det är en rent berusande känsla att ha varit så nära.

Lämna en kommentar