Resor med V

Tanzania

tillbaka

Gäster hos finska Janne

Zanzibar, Matemwe​

Från Stonetown går färden till andra sidan ön och norrut. Vårt mål är Matemwe där hotellen är uppradade på stranden och bakom dem ligger byn. Ganska vanligt arrangemang här, skulle jag tro. Stället vi bor på heter Zanzibar Retreat Hotel och ägs av en finsk man, Janne, som visar stora kroppsliga och personliga likheter med Leif GW Persson. Han är oerhört vänlig, maten är enormt god och hotellet är en verklig oas. Barens lilla sittyta ut mot havet är en pärla!

Hotellet ligger vid en allmän strand och vid ebb är vattnet fullt av byns innevånare som plockar skaldjur eller skördar alger som används i tillverkning av organisk kosmetika. Tyvärr blåser det en hel del när vi är där så stranden är inte så lockande p g av all sand som sticker i skinnet. Vi föredrar poolen.

Men när det organiseras båtutflykt med snorkling hakar vi såklart på. Vi blir en grupp på ungefär tio personer, flera av dem från USA som lämnar stranden med båt och far ut mot Mnemba, en sandig och skogbeklädd ö. På norra änden finns en lyxig resort som det påstås att Bill Gates en gång har hyrt i sin helhet för att få koppla av ordentligt. Vi ankrar i vattnet på södra sidan och snorklar en timme utmed ett korallrev som omger hela ön. Vattnet är kristallklart och vi ser samma färgsprakande små korallfiskar vi sett på många andra håll.

Men plötsligt får vi order om att snabbt gå upp i båten för någon har siktat delfiner. Så det gör vi och styr dit där delfinerna sågs senast. Nu hoppar folk i sjön från alla håll, alla vill i så snabbt det går. Så även jag och minsann får jag se fyra-fem delfiner passera rakt under mig på kanske fem meters håll. Det är en rent berusande känsla att ha varit så nära.

Resebloggar finns det gott om men vi har en lite annan tanke med våra berättelser. Vi vill främst beskriva våra upplevelser av udda platser, människorna vi möter och miljöer som är rätt annorlunda mot vad vi möter hemma.

Därför hamnar vi ibland i avlägsna indianbyar i Guatemalas berg eller bland andetroende bybor på en ö i Indonesien. Men också på mer kända platser som Machu Picchu i Peru eller sandstränderna i Goa. Allt sett genom våra ögon och kameror.

Den som vill ha restips får också sitt - varje resmål har en avdelning med sånt vi kan rekommendera. Eller undvika. Vårt fokus är framför allt att sporra er läsare att göra som vi - resa rätt ut i den vida världen.