Resor med V

Marocko

tillbaka

Snö och Sahara

Ouarzazate del 1

Marrakech breder ut sig vid foten av de mäktiga Altlasbergen, Marockos ryggrad. Och dem far vi över med buss. Först går den steniga ökenslätten över i kullar med gult gräs, sen blir sluttningarna allt mer sterila och öde ju högre vi kommer. Det ligger flera byar uppe på dessa kala sluttningar, och i floddalar nedanför ligger deras små åkerplättar, frodigt gröna i kontrast mot de gråbruna öde bergen runtomkring.

Högre och högre klättrar bussen, och utanför fönstret ser landskapet mer och mer ut som på bilder vi sett från månen. Efter ett tag dyker det upp bergstoppar klädda i skinande vit snö och när vi kollar höjdmätaren i iPhonen ser vi att vi närmar oss 2000 meters höjd. Det ska finnas skidorter här uppe, men i år de är knappast öppna. Detta år är det nämligen extremt lite snö i Atlasbergen, antagligen en klimateffekt. Bussen tuffar fortfarande på uppåt, uppåt. Inte förrän vi är uppe på 2250 meter planar det ut och snart passerar vi det högsta passet. Nu är vi högre upp än toppen av Kebnekajse. Sen är det lika mycket nedför igen.

Vårt mål är Ouarazate vid gränsen till Saharaöknen. Det är inte någon särskilt gammal stad, ändå har den en puls som i ett modern samhälle. Hyfsat många turister hittar hit, därför finns det relativt många hotell att välja på. Vi väljer tyvärr ett stort och nästan helt öde hotell som ligger alldeles för långt från centrum. Efter en iskall natt där och en morgon utan varmvatten tackar vi för oss och bokar i ren panik ett rum i fashionabla Berber Palace istället. Det ångrar vi inte, där finns utmärkta restauranger och en mysig bar, och rummen är ljuvliga.

Ouarzazate är främst känt för att stan med sitt ljus och närheten till öknen lockat till sig filmproduktioner från hela världen. Atlas Studios är en stor verksamhet som har byggts för att förse filmarna med vad de behöver. Storfilmer som Gladiator, Kingdom of Heaven, Asterix, Ben Hur, avsnitt av Game of Thrones är bara några av alla de filmer som helt eller delvis spelats in här.

ENTRÉN TILL ATLAS STUDIOS
NÅGRA AV DE FILMER SOM SPELATS IN PÅ ATLAS STUDIOS

Här nedanför kan ni följa med på en rundtur i några av Studions fantastiska kulisser. Vi börjar i en kasbah som använts i flera filmer (och tänk på att allt är fejk!):

Och här är lite mer gammal scenografi som ni kanske känner igen:

Filmproducenterna har också flitigt använt andra platser i Ouerzazates omnejd. I nästa avsnitt kollar vi på arenan i storfilmen Gladiator, ni kan aldrig gissa hur den ser ut i verkligheten! Sen besöker vi en ”ksar” och en oas, och får ett snack med en man som bor med hela familjen i en grotta i öknen.

Resebloggar finns det gott om men vi har en lite annan tanke med våra berättelser. Vi vill främst beskriva våra upplevelser av udda platser, människorna vi möter och miljöer som är rätt annorlunda mot vad vi möter hemma.

Därför hamnar vi ibland i avlägsna indianbyar i Guatemalas berg eller bland andetroende bybor på en ö i Indonesien. Men också på mer kända platser som Machu Picchu i Peru eller sandstränderna i Goa. Allt sett genom våra ögon och kameror.

Den som vill ha restips får också sitt - varje resmål har en avdelning med sånt vi kan rekommendera. Eller undvika. Vårt fokus är framför allt att sporra er läsare att göra som vi - resa rätt ut i den vida världen.