Resor med V

Marocko

Snö och Sahara

Ouarzazate del 1

Marrakech ligger vid foten av de mäktiga Altlasbergen, själva ryggraden i Marocko. Och dem far vi över med buss. Först går den steniga ökenslätten över i kullar med gult gräs, sen blir sluttningarna allt mer sterila och öde ju högre vi kommer. Det ligger flera byar uppe på dessa kala sluttningar, och i floddalen nedanför ligger deras små åkerplättar, frodigt gröna i kontrast mot de gråbruna öde bergen runtomkring.

Vi ser snöklädda bergstoppar och kollar höjdmätaren i iPhonen, vi närmar oss 2000 meters höjd. Men tuffar fortfarande på uppåt, inte förrän på 2250 meter planar det ut och vi passerar det högsta passet, högre än Kebnekajse. Sen är det lika mycket nedför igen.

Vårt mål är Ouarazate vid gränsen till Saharaöknen. Det är inte någon särskilt gammal stad, ändå har den en puls som i ett modern samhälle. Hyfsat många turister hittar hit, därför finns det relativt många hotell att välja på. Vi väljer tyvärr ett stort och nästan helt öde hotell som ligger alldeles för långt från centrum. Efter en iskall natt där och en morgon utan varmvatten tackar vi för oss och bokar i ren panik ett rum i fashionabla Berber Palace istället. Det ångrar vi inte, där finns utmärkta restauranger och en mysig bar, och rummen är ljuvliga.

Ouarzazate är främst känt för att stan med sitt ljus och närheten till öknen lockat till sig filmproduktioner från hela världen, och en stor verksamhet har byggts upp för att förse filmarna med vad de behöver. Storfilmer som Gladiator, Kingdom of Heaven, Asterix, Ben Hur, avsnitt av Game of Thrones är bara några av dom som spelats in här.

ENTRÉN TILL ATLAS STUDIOS
NÅGRA AV DE FILMER SOM SPELATS IN PÅ ATLAS STUDIOS

Följ med på en rundtur i några av Studions fantastiska kulisser, vi börjar i en kasbah som använts i flera filmer (och tänk på att allt är fejk!):

Och här är lite mer gammal scenografi som ni kanske känner igen:

Filmproducenterna har också flitigt använt andra platser i Ouerzazates omnejd. I nästa avsnitt kollar vi på arenan i Gladiator, ni kan aldrig gissa hur den ser ut i verkligheten! Sen besöker vi en ksar och en oas, och får ett snack med en man som bor med hela familjen i en grotta i öknen.

Lämna en kommentar