Resor med V

Peru & Ecuador

Indianby och grillade larver

La Selva del 2

La Selva visar sig vara på något sätt ganska norskt i sin estetik, rummen är väldigt snygga men spartanska. Inget kylskåp. Ingen AC heller, men gör inte så mycket eftersom det blåser rätt igenom de dörrar som vetter ut mot balkongen. Eftersom de inte har glas, bara myggnät.

Dagarna är inrutade enligt ett fast mönster. Väckning kl halv sex varje morgon, frukost prick sex 6, och halv sju samlas gruppen för en vandring, kanottur, fågelskådning, nattvandring eller besök i en indianby. En aktivitet på förmiddagen, en på eftermiddag/tidig kväll.  

Vi börjar redan vid ankomsten med en kvällshajk i djungeln. Vi ser inte mycket, bara några insekter. Men jag hittar en orm vilket blir snackisen under den utfärden. 

DET SER UT SOM EN VANDRANDE PINNE, MEN ÄR EN BÖNSYRSA
CIKADA

Nästa morgon drar vi ut på den stora floden Napo igen och far några kilometer uppströms till ett settlement för Kitchwa-indianer. Det är mest kvinnor där, männen jobbar på oljeriggarna eller på Lodgen som guider, bärare, kanotförare osv.

Kvinnorna visar oss runt i byn och säljer sitt hantverk. Vi blir också bjudna på dryck och mat. Först en kopp varmt örtte som smakar bark och jord. Sen dricker vi chica, en vitsimmig dryck av riven yuca, som är samma sak som kassava, blandad med vatten. Den smakar strävt. Vid fest gör man stora mängder av denna vätska och fermenterar den med sötpotatis så att den får en inte obetydlig alkoholstyrka. 

I byn ser vi skolan, som har ett litet ömkligt utrustat datorrum strömförsörjt av solpaneler eftersom det inte finns ström dragen till dessa byar. Vi får även se och pröva på att skjuta pil med blåsrör. 

SKOLANS DATASAL
BERTHA DEMONSTRERAR BLÅSRÖRSTEKNIKEN
HUS I KITCHWA-BYN
CURARE. PILGIFT.

Och sen erbjuds det lite indianmat på en träplatta . En bit grillad fisk, en bit yuca, en slags sallad av okänt ursprung och så plattans clou, en grillad fet larv som indianerna hämtar i palmerna i skogen. Så här der den ut på marknaden i Coca:

Jag testar och smakar och konstaterar att larven smakar jättegott, lite som kräftkött faktiskt.

Vi är hemma till lunch, och en egenhet här som definitivt inte är norsk är att lunchen är tre-rätters… Och vi som trodde att vi skulle tappa några kilo på den här resan. Den hypotesen får vi revidera!