Resor med V

Indonesien & Singapore

Från pirathamn till paradis

Labuan Bajo – Angel Island

Nu börjar den sista spännande fasen i vår Indonesien-resa. Vi ska besöka den östliga och gröna ön Flores, dit turisterna knappt hittat än. Ön är väl mest känd för de arkeologiska fynden av en väldigt småvuxen människa som tros ha levt här fram till för bara 20 000 år sen. Hobbitmänniska har den kallats.

Vi landar i hamnstaden Labuanbajo som vi verkligen gillar. Ett skönt kaotiskt ställe som andas liv och rörelse. Lite piratkänsla får vi här, troligen för att så mycket är koncentrerat till hamnen som öppnar sig mot ett klarblått hav. Bukten är proppfull av båtar, flera rätt stora och moderna, andra ganska primitiva. De flesta fraktar ut dykare till några av Indonesiens bästa dykplatser och på bryggorna rör sig många unga västerländska dykare och anställda på dykfirmorna.

Efter ett snabbt besök på Labuanbajos rena och fina sjukhus för kontroll och omplåstring av V:s handled checkar vi in på vårt hotell där vi bor i ena änden av en låg länga mot en innergård. På morgonen serveras frukosten på uteplatsen bland buskar och blommor och fåglar. Sedan strövar vi omkring och tittar på fiskmarknaden, fruktförsäljarna och det alltid pågående hektiska hamnlivet.

FISKMARKNADEN I LABUANBAJO
HJÄLPER MORSAN BÄRA KANOTEN

På kvällen dukas enorma långbord upp på kajen, gaslampor tänds och grillarna dras igång. Nu verkar hela stan vara på plats för att mumsa på de pinfärska nygrillade fiskarna som ligger utställda vid varje ingång, som en slags konkret meny. Och grillmästarna här är inte blyga, de fläktar glöden så intensivt med pappskivor att grillröken växer till en stickig dimma som sprids över hela kajen.

Själva går vi på dykarhänget Mediterraneo, där är det precis lika uppsluppet som på en krog i Trastevere i Rom. Kyparna springer, snacket är högljutt och gäster kommer och går hela tiden.

Nästa morgon står vi på kajen och väntar på en båt som tar oss ut till Komodo nationalpark, väster om Flores. Den består av några öar där man bland annat kan se den imponerande och skräckinjagande jätteödlan Komodovaranen. Och på ön Rinca möter vi flera av dessa imponerande stora reptiler. Den säkraste spaningsplatsen är vid parkvakternas kök, för där ligger många varaner, ditlockade av matdoften. Man ska ha ett visst säkerhetsavstånd till dem, för det är farliga rackare med ett bett som kan döda. Parkvakterna är bara beväpnade med en vanlig grenklyka.

På vägen hem stannar vi till vid en pytteliten ö med en härlig vit sandstrand, och jag passar på att snorkla lite. Men till min förskräckelse råkar jag ut för ett gäng aggressiva fiskar som biter mig. Se själva här:

Dagen efter står vi på kajen igen med våra ryggsäckar och en båt hämtar upp oss. Vi puttrar västerut för en dryg timmes färd till Palau Bidadri, eller Angel Island för oss turister. Det är en mycket liten ö som bara hyser en Eco Resort, inget annat. Där ska vi nu bo i fem dagar som vi aldrig kommer att glömma. Det kan vara det vackraste, vänligaste och mest idylliska resmål vi nånsin upplevt!

Angel Island Eco Resort består av tre delar: En centralbyggnad där alla mål serveras, en park där solida och vackra stenbungalows är utplacerade utan insyn från varandra och en härlig halvmåneformad sandstrand med bra snorkling en bit ut i vattnet. Det är en sliten kliché men detta är så nära paradiset man kan komma.

Vår bungalow ligger liksom resortens övriga stugor i den lilla skogen innanför stranden. Så pass utspåridda att ingen har insyn till någon annan. Själva huset är otroligt rymligt, bara sängen är typ en halv fotbollsplan stor. Och det allra bästa är badrummet som bara har tre väggar, den fjärde är naturen själv!

Angel Island-resorten startades av ett dykarpar från Skottland, men drivs av indonesier med den allra högsta omtanken om sina gäster. Maten får man välja från en generös meny och köket är otroligt proffsigt med både indonesiska rätter och mat från andra kulturer. Dessutom är det någon i köksgänget som är expert på att göra goda Dry Martinis…

FÖRFATTAREN MED MARTININ
TVÅ SKÖNA KILLAR I KÖKSGÄNGET

Dagarna på Angel Island är otroligt lättjefulla och bekymmersfria. Det är lågsäsong och inte många gäster. Varje morgon hälsar vi på en liten haj som är inne ända vid strandkanten och letar efter mat. Vi går promenader på ön, badar, snorklar, äter, läser. Laddar batterierna.

Efter några fantastiska dagar på Angel Island är det dags att utforska det inre av den gröna ön Flores. Följ med oss!