Resor med V

Tanzania

tillbaka

I en afrikansk skärgård

Pemba del 1

Vi ska fortsätta vår ö-hoppning och kliver än en gång ombord på ett pyttelitet propellerplan. Denna gång går färden norrut, till ön Pemba. Den  är något mindre till ytan än Zanzibar och en gång tillhörde de samma sultanat. Men idag är det stor skillnad mellan Pemba och Zanzibar. Pemba är till största delen helt utan turism, det finns färre än tio hotell på hela ön.

Vi ska avsluta vårt bröllopsresande med några dagar på Fundu Lagoon, en ganska lyxig men samtidigt lite primitiv lodge. Den ligger i väglöst land, så dit tar vi oss med båt. Vi lägger till vid en lång brygga och traskar in i ett komplex av byggnader, allting så diskret byggt att det knappt syns utifrån havet. Det är en reception, ett dykförråd, en lounge med bar, ett frukostrum, ett litet bibliotek/spel/TV-rum och en liten shop. Ner mot stranden ligger bungalower som liknar de lyxiga tält vi bodde i Serengeti-campen. Men dessa är stadigare, mer inredda och bekväma.

Vi har en egen altan med solstolar, och en trappa leder ner till en insynsskyddade del av stranden. På en byrå i bungalowen står en iskall flaska Prosecco. Den är inte alltför svår att dricka upp.

Vid den här tiden på året är Fundu Lagoon inte så välbesökt, det bor kanske tre-fyra par till här, men vi ser dem nästan bara vid timmen förre kvällsmålet då alla samlas ”jetty”-baren nere på den långa bryggan. Ett perfekt ställe att babbla på och se solen gå ned i havet.

Även på Pemba testar vi snorklingen  men nu utgår vi från den lilla ön Misali som har en en härlig sandstrand där traktens fiskare dragit upp sina båtar. En av dem kommer ut ut ur skogen och har fångat en kokoskrabba. Det är en ruggigt stor landkrabba som lär vara djurvärldens tungviktsboxare. De kan slå hål på en kokosnöt med en enda stöt av sina kraftiga klor.

Vi träffar också på en av Pembas gröna markattor som sitter uppflugen i ett träd. Den stirrar länge på oss och undrar nog hur vi har kommit hit. Och vi undrar samma sak om den. Sen äter vi lunch på tonfisk och frukt och livet är underbart.

Kring hotellet finns det också en del djur. På stigarna ser vi ofta decimeterlånga tusenfotingar kravla fram i sanden. På kvällarna prasslar det i skogen av landkrabbor. Det finns en poolanläggning uppe på en liten kulle bakom bungalowen och dit kommer ibland en flock apor. Det är de gröna markattorna igen och de kan vara jäkligt störiga. De försöker nappa åt sig våra ryggsäckar och andra saker och när vi schasar iväg dem blir de irriterade, särskilt de unga hanarna som då vill visa sig på styva linan.

Alfahanen bryr sig inte ett dugg. Han ligger mest och vilar och visar upp sina färgranna genitalier, en lysande blå pung och en illröd penis.

Resebloggar finns det gott om men vi har en lite annan tanke med våra berättelser. Vi vill främst beskriva våra upplevelser av udda platser, människorna vi möter och miljöer som är rätt annorlunda mot vad vi möter hemma.

Därför hamnar vi ibland i avlägsna indianbyar i Guatemalas berg eller bland andetroende bybor på en ö i Indonesien. Men också på mer kända platser som Machu Picchu i Peru eller sandstränderna i Goa. Allt sett genom våra ögon och kameror.

Den som vill ha restips får också sitt - varje resmål har en avdelning med sånt vi kan rekommendera. Eller undvika. Vårt fokus är framför allt att sporra er läsare att göra som vi - resa rätt ut i den vida världen.