Resor med V

Tanzania, Zanzibar & Pemba

I en afrikansk skärgård

Pemba del 1

Men vi ska göra mer ö-hoppning och tar än en gång ett pyttelitet plan, denna gång norrut, till ön Pemba. Den  är något mindre än Zanzibar och en gång tillhörde de samma sultanat. Men Pemba idag är väldigt annorlunda mot Zanzibar. Pemba är till största delen helt utan turism, det finns färre än tio hotell på hela ön.

Vi ska avsluta vårt bröllopsresande med några dagar på Fundu Lagoon, ett ganska lyxigt boende i väglöst land, så dit tar vi oss med båt. Vi lägger till vid en lång brygga och traskar in i ett komplex av byggnader, allting så diskret byggt att det knappt syns utifrån havet. Det är en reception, ett dykförråd, en lounge med bar, ett frukostrum, ett litet bibliotek/spel/TV-rum och en liten shop. På andra sidan ligger bungalower som liknar de lyxiga tält vi bodde i Serengeti-campen. Men dessa är stadigare, mer inredda och bekväma.

Vi har en altan med solstolar och en trappa leder ner till vår egen insynsskyddade del av stranden. På en byrå i bungalowen står en iskall flaska Prosecco. Den är inte alltför svår att dricka upp.

Vid denna tiden på året är stället inte så välbesökt, det bor kanske tre-fyra par till här, men vi ser dem nästan bara vid timmen förre kvällsmålet då alla samlas ”jetty”-baren nere på den långa bryggan. Ett perfekt ställe att babbla på och se solen gå ned i havet.

Även på Pemba åker vi på snorklingsutflykt men nu utgår vi från stranden på den lilla ön Misali med en härlig sandstrand där traktens fiskare dragit upp sina båtar. En av dem kommer ut ut ur skogen och har fångat en kokoskrabba. Det är en ruggigt stor landkrabba som lär vara djurvärldens tungviktsboxare. De kan slå hål på en kokosnöt med en stöt av sina kraftiga klor.

Vi ser också en grön markatta i ett träd och undrar hur den har kommit hit. Den stirrar länge på oss och undrar nog samma sak. Sen äter vi lunch på tonfisk och frukt och livet är underbart.

Kring hotellet finns det också en del djur. På stigarna ser vi ofta decimeterlånga tusenfotingar kravla fram i sanden. På kvällarna prasslar det i skogen av landkrabbor. Det finns en poolanläggning uppe på en liten kulle bakom bungalowen och dit kommer ibland en flock apor. Det är gröna markattor som kan vara jäkligt störiga. De vill gärna undersöka våra ryggsäckar och andra saker och när vi schasar iväg dem blir de irriterade, särskilt de unga hanarna vill då visa sig på styva linan.

Alfahanen bryr sig inte ett dugg. Han ligger mest och vilar och visar upp sina färgranna genitalier, en lysande blå pung och en illröd penis.