Resor med V

Rom

innehåll

vidare

innehåll

vidare

Där historien får liv

Rom del 3

Nu styr vi stegen mot det klassiska Rom, med ruinerna efter Forum Romanum, Colosseum och Palatinen, det sistnämnda en högplatå med ruiner av flera imponerande palats där den romerska societeten en gång bodde. Ifrån Palatinen har man också den absolut bästa överblicken över Forum Romanum, som idag är en ganska förvirrande hög av ruiner från olika epoker. Imponerande är den halvt nedrasade Maxentius-basilikan i ena hörnet, som en gång stod 40 meter hög.

FORUM ROMANUM MED PALATINEN BAKOM
CAESAR VISAR HUR MAN TAR ETT E7
MAXENTIUS BASILIKA

Colosseum är ”granne” med Forum Romanum och köerna utanför är långa. Men tack vare vårt magiska turistkort kommer vi in nästan genast. Det inre av arenan är i sämre skick än vi trodde, men dess storlek är imponerande, liksom de blottade utrymmena under själva planen och gångarna för att leda publiken till rätt plats. Ganska likt Scandinavium i Göteborg, faktiskt…

En grön lunga på en kulle nära Trastevere är Gianicolo-parken med en terrass där utsikten över Rom är fantastisk. Vid terrassen finns också ett imponerande monument, en staty med frihetshjälten Garibaldi till häst. Längs med vägarna omkring står även byster av Garibaldis soldater uppställda, och lite längre bort finns en dramatisk staty av Garibaldis fru Anita, när hon med en baby i ena handen och en pistol i den andra flyr till häst, en händelse som ska ha inträffat då Garibaldi var i Argentina och krigade kring år 1840.

Att monumenten finns just här beror på att Garibaldis styrkor slog tillbaka en attack från en fransk styrka 1848 på denna plats, Frankrike ville då återupprätta påvens makt över Rom, en makt som Garibaldis republikaner tagit ifrån honom. På fundamentet står det ”Roma o morte” (Rom eller döden) som var Garibaldis fältrop.

Till sist vill vi särskilt rekommendera Trastevere, Roms ”bohemiska” stadsdel. Och visst är det särskilt kvällstid mycket ungdomar i kvarteren, men dess smala gator och gamla hus ger Trastevere en gammaldags och mysig småstadsprägel. Här finns också mängder av små livliga restauranger och barer, det känns som det alltid händer något i denna del av den eviga staden Rom.

UTSIKT FRÅN GIANICOLO ÖVER ROM, TRASTEVERE NÄRMAST

I hjärtat av Trastevere hittar vi trattorian/pizzerian ”Ivos”, där vi bokat bord men på något sätt ändå misslyckats med detta. Vi får stå och vänta i den kombinerade hallen/köket medan irritationen stiger. Vi blir arga, servitrisen blir arg på oss, men plötsligt är det bara leenden och vi leds iväg genom rum efter rum smockfulla av gäster med yviga gester och hög ljudnivå. Längst in finns ett litet bord för oss, vi beställer pizza och in kommer två av de godaste pizzor vi nånsin ätit. Om något är Roms hjärta så är det detta!

Lämna en kommentar