Resor med V

Rom

innehåll

innehåll

Påhälsning i heligheten

Rom del 2

Det finns hur många sevärdheter som helst i Rom, men störst av dem alla är naturligtvis Vatikanen. När vi är där är det påskhelg och långa köer för att komma in i Peterskyrkan, påfallande många som köar är nunnor. De ser aldrig riktigt glada ut.

Vi bokar in oss på en tur genom Vatikanmuséerna, en serie byggnader snett bakom Petersplatsen med fantastiska konstsamlingar. Påfallande är att avbildade änglar, heliga män och andra människor oftast vrider sig i överdrivet dramatiska gester, även när de svävar över marken. Det är som att normala gester är för små för denna genomheliga plats.

Turen avslutas i Sixtinska kapellet men det blir en klaustrofobisk upplevelse. Folk släpps hela tiden in i ena änden men stoppas från att gå ut i den andra eftersom utgången är så smal. Till sist står vi så tätt packade att det känns svårt att andas. I taket ovanför oss ser vi de berömda Michelangelomålningarna, men de är mycket mindre än vad vi hade föreställt oss. När vi äntligen släpps ut är vi så tagna att vi genast ramlar ner i stolarna på ett kafé.

Nån dag senare är köerna kortare och vi kan komma in i Peterskyrkan. Den är obegripligt stor och man får nästan ont i nacken av att försöka se alla de färggranna målningarna i taken och kupolerna.

Mitt i huvudkyrkan finns en nedsänkning och i den ett inglasat litet rum som sägs vara Jesus lärjunge Petrus grav. Allt är översållat av blommor, och människor står på knä och ber.

Man kan ta sig ända upp i centralkupolen via en lång rad trappor, vilket vi gör. På slutet får man nästan svindel fast man är inomhus, och det beror på att att väggarna, som ju är insidan av kupolen, lutar mer och mer inåt, över den smala trappan.

Väl uppe har man en fantastisk utsikt över hela Rom, men också över den vackra och gröna parken bakom, där man som turist inte får komma in. Där finns också Vatikanens administration och påvens egen järnvägsstation.

Lämna en kommentar