Resor med V

Tre Städer

tillbaka

Från allvar till fniss och skratt

Bryssel del 2

Vi påminns om Europas våldsamma historia under två världskrig, där Belgien med sin placering mellan stormakterna hamnade i en förtvivlad position. Att det påverkade landet för lång tid framåt avspeglas i en mängd minnesmonument på olika ställen i stan. Det är både första och andra världskrigets hjältar och offer som hedras på dessa platser.

Men mitt i allvaret finns också en slags fnissig humor. En landsman som belgarna är omåttligt stolta över är den surrealistiske konstnären René Magritte, som på ett kanske typiskt belgiskt sätt lekte med en naturalism fylld av omöjliga och halsbrytande ihopsättningar, till skillnad från många andra surrealisters upptagenhet med djupa metafysiska symbolbilder. Här besöker vi ett heltäckande Magritte-museum. Och fnissar lite då och då.

Bryssel är för oss framför allt ett ställe med en fantastisk matkultur. Här finns 33 krogar med en eller två Michelin-stjärnor, och ytterligare 135 som den berömda guiden rekommenderar. Men du kan absolut även gå in på ett enkelt brasseri i närmaste gathörn och få en formidabel måltid!

Att Bryssel är en matstad blir inte minst tydligt när vi tar metron till stadsdelen Anderlecht och strosar runt på den enorma matmarknaden vid de gamla slakterierna. Det är nog den största vi sett, till och med större än de i Centralamerika. Hit tycks hela Bryssel åka för sina matinköp, särskilt frukt och grönsaker. I en nybyggd hall intill säljs kött och fisk, lika eftertraktat och fullsmockat.

Vi tittar också in i några gamla pampiga kyrkor (som det finns gott om), och den utan tvekan vackraste vi ser är katedralen Sankt Mikael och Sankta Gudula. Det är nog den enda kyrka jag hört talas om som har två namn. Vilket beror på att de båda är staden Bryssels skyddshelgon. Katedralens äldsta delar är från 1200-talet och mosaikfönstren är helt makalösa.

På vägen hem passerar vi än en gång Manneken pis, och hamnar rätt i en mustaschtävling som just avgjorts. Bryssels vackraste mustasch är utsedd, och en blåssextett glada herrar underhåller publiken.

MANNEN TILL HÖGER HAR JUST VINNIT TITELN BRYSSELS VACKRASTE MUSTASCH.

Till sist, på en liten antikmarknad där det mesta av utbudet består av glasvaser och silverbestick gör V ett riktigt fynd – den förbjudna ”TinTin i Kongo” på franska! TinTin och alla de andra belgiska seriehjältarna, Lucky Luke, Spirou, Gaston och Smurfarna, de är också nationalhelgon och dyker upp här och var, till exemel på husfasader. Ibland kan man få för sig att man kan hitta allt möjligt i Bryssel!

Följ med oss till nästa stad, den gamla vallonska industristaden Liège.

Resebloggar finns det gott om men vi har en lite annan tanke med våra berättelser. Vi vill främst beskriva våra upplevelser av udda platser, människorna vi möter och miljöer som är rätt annorlunda mot vad vi möter hemma.

Därför hamnar vi ibland i avlägsna indianbyar i Guatemalas berg eller bland andetroende bybor på en ö i Indonesien. Men också på mer kända platser som Machu Picchu i Peru eller sandstränderna i Goa. Allt sett genom våra ögon och kameror.

Den som vill ha restips får också sitt - varje resmål har en avdelning med sånt vi kan rekommendera. Eller undvika. Vårt fokus är framför allt att sporra er läsare att göra som vi - resa rätt ut i den vida världen.