Resor med V

View from a high cliff towards the sea. Utsikt från en hög klippa ut mot havet.
The sea and a rocky coast. Havet vid en klippig kust.

Kapprovinsen, Sydafrika

Vart tog drömmen vägen?

Del 3 - Kapprovinsen

A lonely tree in a field with mountains in the background. Ett ensamt träd på ett fäl med berg i bakgrunden.

Tyvärr stannar vi bara en natt i denna fantastiska Lodge, men vi hinner i alla fall äta en underbar middag där. Kanske den bästa under hela resan. Men nästa morgon bär det av tillbaka mot Kapstaden, en resa som tar nästan en hel dag. På vägen stannar vi till vid den gamla fiskebyn Strussbaai, där folk faktiskt badar eftersom det ligger vid den varma Indiska oceanen. Sen fortsätter vi till Cape Agulhas, Afrikas sydligaste udde med en imponerande fyr, där den kalla Atlanten möter Indiska oceanen. 

Vi gör faktiskt en utflykt till, och det är en guidning till Kapstadens kåkstäder. Och de är många, längs vägen in mot centrum ser man dem på båda sidor, plåtskjul vid plåtskjul så långt man kan skåda. Miljontals människor som bor utan el och rinnande vatten i en misär som är obegriplig. In i de värsta kåkstäderna får vi inte köra, det är för farligt. Vi får istället en rundvandring i den äldsta och mest välorganiserade kåkstaden, Lahnga, där man på senare tid börjat bygga riktiga hus för invånarna.

Men det är en droppe i havet. Kåkstäderna bara växer och allt är resultatet av apartheid, den sydafrikanska rasideologi som de vita tvingade sina övriga landsmän till. Det började 1950 med ”Group Areas Act, en lag som föreskrev att städerna skulle delas upp i olika områden för olika ”raser”. Hela stadsdelar i city evakuerades och revs för att få det ”rasrent” och människor skickades ut till ständigt växande kåkstäder. I den största, Khayelitsha bor idag mellan en halv och en miljon människor utan rinnande vatten. 

Many simple houses with satellite dishes. Många enkla hus med paraboler.
EN MYCKET LITEN DEL AV JÄTTEKÅKSTADEN KHAYELITSHA

ANC och dess ledare Nelson Mandela vann valet 1994 och apartheidlagarna skrotades strax därefter. Men den grundläggande ojämlikheten mellan svarta och vita består, och verkar närmast grundmurad. Landet är ofattbart rikt, på mineral, jordbruksprodukter och annat, men en stor andel av befolkningen har varken jobb, riktig bostad eller framtidshopp. Det samhälle som apartheidpolitiken slog sönder tycks vara väldigt svårt att reparera. Vi lämnar det vackra Cape Town med denna bittra eftersmak i munnen.

Statue of Nelson Mandela on a balcony. Staty av Nelson Mandela på en balkong.
NELSON MANDELA STÅR STATY PÅ BALKONGEN DÄR HAN HÖLL TAL SOM NYSS FRIGIVEN 1990
Resebloggar finns det gott om men vi har en lite annan tanke med våra berättelser. Vi vill främst beskriva våra upplevelser av udda platser, människorna vi möter och miljöer som är rätt annorlunda mot vad vi möter hemma.

Därför hamnar vi ibland i avlägsna indianbyar i Guatemalas berg eller bland andetroende bybor på en ö i Indonesien. Men också på mer kända platser som Machu Picchu i Peru eller sandstränderna i Goa. Allt sett genom våra ögon och kameror.

Den som vill ha restips får också sitt - varje resmål har en avdelning med sånt vi kan rekommendera. Eller undvika. Vårt fokus är framför allt att sporra er läsare att göra som vi - resa rätt ut i den vida världen.