Resor med V

Kapprovinsen, Sydafrika

Vin, slaveri och vilda djur

Del 2 - Kapstaden

Vi gör något vi ibland gör i nya okända städer, hoppar på en sightseeingbuss och får se Kapstadens ”baksida”, rader av små välmående villasamhällen längs kusten ner mot Godahoppsudden, bland annat Clifton och Camps Bay. Alla med präktiga sandstränder där vuxna solar och barn leker. Här finns de mest attraktiva bostadsområdena i hela Kap-distriktet.

Sedan åker vi på ett besök i vindistrikten i norr, Stellenbosch, Paarl och Franschoek. Franska hugenotter som förföljdes i hemlandet slog sig ner här för ett par hundra år sen och använde sina kunskaper i vinodlig och vinframställning. Franschhoek betyder just ”Franska hörnet” på boerspråket afrikaans. Och idag är det en multimiljonindustri, sydafrikanska viner är världsledande prestigeviner idag.

Men traditionen har en mörk baksida, vinodlingarna drevs från början med slavarbetare. Först var det afrikaner som hämtades från slavskeppen som seglade från Madagaskar till Amerika. Men eftersom dessa slavar fortfarande befann sig på sin egen kontinent lyckades de ofta fly. Därför började man istället hämta slavar från Asien, främst Indien och Malaysia. När slaveriet upphävdes blev dessa asiater ännu en tredje klassens medborgare som drabbades av apartheidpolitiken. En man som kämpade för att de skulle få medborgerliga rättigheter var en ung jurist vid namn Mahatma Gandhi.

VINTÅGET I FRANSCHHOEK

När vingårdarnas slavar blev fria lockade ägarna istället Sydafrikas ursprungsfolk, khoisan, att jobba mot betalning i alkohol. Detta folk som tidigare levde jägar- och samlarliv blev alltmer kringskuret då vita farmare stal deras land. Och som många andra naturfolk hamnade många i alkoholism, vilket vinodlarna utnyttjade. Så man kan säga att slaveriet fortsatte med alkohol som fångkedja.

Vår resa gick till tre olika vingårdar, men ingen av dem kunde presentera viner som imponerade på oss. Troligen gör researrangörerna avtal med dels väldigt stora och medelmåttiga gårdar, dels med mindre gårdar som ser besöken som en inkomstkälla. Men de distrikt vars viner vi uppskattar mest, till exempel Kaapzicht eller Kanonkop, tar inte emot gruppresor vad vi kunde se. Många i vår grupp blev i alla fall rejält på kanelen, vilket förmodligen var deras syfte från början.

Men and women at wine tasting. Män och kvinnor på vinprovning.

En mycket trevligare utfärd tar oss österut, längs det som kallas ”The Garden Route”. En väldigt vacker vägsträcka förbi små välmående samhällen utefter kusten. Tyvärr missar vi rätt mycket av det eftersom oväder och störtregn har förstört en bro längs vägen vilket tvingar oss att ta en annan väg över bergen. Men i Betty’s Bay vi får i alla fall, vid ruinerna av ett gammalt valkokeri, se en liten koloni små gulliga afrikanska pingviner.

Vi stannar för lunch i Hermanus, en stad som hänger på en brant klippsluttning ner mot en skyddad havsvik. Här kan man om man har tur få se valar tumla runt. Men vår guide meddelar dystert att säsongen är över och valarna har simmat vidare. Stan har i alla fall en valfestival i september, och vid en parkeringsplats hittar vi minsann en valskulptur.

Vi fortsätter en lång färd österut, passerar Heidelberg (ja det heter så) och stannar så småningom vid en lodge någonstans i trakten kring staden Albertinia. En fantastiskt trevlig lodge som erbjuder safaris i den egna 1 400 hektar (eller 14 kvadratkilometer) stora parken och innehåller djur som skyddas och ibland rehabiliteras. Det gäller till exempel två elefanter som befriats och nu anpassas till det vilda. Andra djur föds upp och säljs till andra parker, även till den stora nationalparken Krügerparken. Den utrotningshotade vita noshörningen finns här och även lejon. Vi ser dessa fantastiskt vackra djur alldeles intill safaribilen och vi är helt saliga.

Resebloggar finns det gott om men vi har en lite annan tanke med våra berättelser. Vi vill främst beskriva våra upplevelser av udda platser, människorna vi möter och miljöer som är rätt annorlunda mot vad vi möter hemma.

Därför hamnar vi ibland i avlägsna indianbyar i Guatemalas berg eller bland andetroende bybor på en ö i Indonesien. Men också på mer kända platser som Machu Picchu i Peru eller sandstränderna i Goa. Allt sett genom våra ögon och kameror.

Den som vill ha restips får också sitt - varje resmål har en avdelning med sånt vi kan rekommendera. Eller undvika. Vårt fokus är framför allt att sporra er läsare att göra som vi - resa rätt ut i den vida världen.