Resor med V
Estland & Litauen
- resmål
- teman
- om oss
- 🇬🇧 english
Fler resultat...
- resmål
- teman
- om oss
- 🇬🇧 english
Fler resultat...
Sommar, bubbel och strandliv
Estland del 3, Pärnu
Från Viinistu kör vi mot sydväst och hamnar i den berömda badorten Pärnu, en stad som många svenskar besökt på grund av det stora och relativt billiga utbudet av spa-hotell. Nu är det högsäsong och staden kryllar av liv, särskilt längs stränderna i söder där en sagolikt bred och långgrund sandbåge övergår i en långgrund botten.
Här pågår beachvolleyturneringar och barer och restauranger ligger på rad. Men även inne i stan bubblar det. Det första vi gör är att vi hamnar i är en bubbelfestival med tält som erbjuder prosecco, cava, champagne och lokalt bubbel. Elegant klädda människor i yngre medelåldern minglar och sippar på den guldgula drycken.
Men det är vid stranden sommarlivet i Pärnu levs, en osannolikt bred och fin sandstrand framför caféer, barer och klubbhus. Och en myllrande strandpromenad förstås. Tidig kväll drar ungdomarna ner dit till kvällens ändlösa fest.
Vid stranden ligger också ett anrikt och imponerande spa-hotell, Rannahotell. Vid öppnandet 1937 var det ett av de lyxigaste i hela Europa, och potentater och superrika var ofta gäster här. Efter kriget gjordes det om till ett sanatorium, men efter självständigheten blev det återigen ett lyxhotell.
Även Pärnu har en Gamla stan, men den är ganska liten och inte så speciell. Men restauranger, barer och kaféer finns överallt och utbudet är faktiskt ganska varierat. Vi satsar bland annat på en israelisk krog som serverar utmärkt mellanösternmat. Men det bästa utbudet finns i en (igen!) sliten gammal industristadsdel uppe vid Pärnufloden som blivit plats för flera uppfräschningar och nysatsningar. Bästa mat- och dryckupplevelsen var tapaskrogen Baarcelona, som vi försökte komma in på två gånger innan vi lyckades.
Pärnu var svenskt territorium ett femtital år på 1700-talet, och då kringbyggdes staden med en försvarsanläggning i stjärnform, designad av slottsarkitekten Erik Dahlberg. Idag finns bara en av dessa spetsiga bastioner kvar, och med den en ståtlig port kallad Tallinn-porten. Skulle man vidare norrut mot huvudstaden var det här man gick in till staden för att ta färja över till norra stranden.
Pärnu är på många sätt en märkt stad, inte minst av intensiva bombningar av sovjetiskt flyg under andra världskrigets sista år. Stora delar av staden består av gamla slitna trähus med ladugårdsliknande förråd på baksidan, miljöer som liknar dem jag minns från min barndom på 50-talet. Många av dessa hus verkar vara övergivna, men de rivs uppenbarligen nästan aldrig.
Härnäst ger vi oss ut på Östersjöns lugna vatten och bekantar oss med en ö som är så liten att den nästan går under radarn. Men Unesco har gett den en fin utmärkelse. Varför?
Fem bra i Pärnu:
- Baarcelona.Högklas-
sig tapasrestaurang i det hippa området vid strandpromenaden utmed Pärnufloden. Svårt att få bord och det går inte att reservera i förväg. Väldigt populär uteservering. - Frida in the Citi. Israelisk restaurang med fantastiskt god mat. Ligger mitt i gamla staden och har en jättetrevlig uteservering. Här kunde vi reservera bord.
- Pastoraat Café. Populärt lunchställe inte långt ifrån Frida in the Citi. Modern mat i klassisk miljö, och omsättningen på folk är hygglig beroende på att många gäster bara äter en bakelse och dricker kaffe.
- Leivakas: Här kan du få vedungnsbakade pizzor med kvalitet klart över genomsnittet. Ligger intill Baarcelona men har en tråkigare uteservering som vetter mot en parkeringsplats.
- Kohvila: Kafé med en del enklare mat. Får högt betyg, och visst, det finns atmosfär här. Livejazz i lokalen när vi var där.