Resor med V

Peru & Ecuador

En vanlig dag i djungeln

La Selva del 3

Nu gäller det aporna i La Selva. Vi har alltid en soft spot för våra förfäder. Här finns 4-5 arter och vi ser de flesta av dem. De gulligaste hittar vi faktiskt alldeles vid hotellet, en familj vitsvansad titi.

DVÄRGSILKESAPA
ULLAPA

Antalet olika fågelarter vi ser är oöverskådligt, namnen omöjliga att minnas. Men några har jag sett på TV. Hoatzin som i Sverige också kallas zigenarfågel finns vid åmynningen. Det är stora, färggranna, flaxiga och högljudda fåglar som sitter i strandnära träd. Vi ser också en stor kungsfiskare, den största som finns enligt vår guide Julio, och en hackspett med punkfrisyr. Små tukaner med långa näbbar och majestätiskt svävande svartgamar. 

HOATZI

Och en dag när det regnar, fylls ett litet träd utanför vår balkong av halvstora svarta fåglar som putsar bort vatten från fjädrarna och verkar vilja sitta tätt ihop för att värma varandra. När regnet upphör sticker alla åt olika håll.

ANI HETER ARTEN, EN SLÄKTING TILL VÅR GÖK.

Det är sista dagen i La Selva. Vi gör en sista eftermiddags/kvällspaddling runt sjön och en bit in i ån. Och nu händer det saker. Vi hör på långt avstånd men starkt som om det kom från alla håll, ett ihåligt ljud som först låter som en stark vind genom trädkronor. Så småningom påminner det mera om ett ödesmättat hoande som av osaliga andar i underjorden. Det är vrålaporna som drar igång kvällskören. 

När mörkret nästan är totalt ser vi också glimmande reflexer i ficklampornas sökarljus som spelar över strandkantens gräs och grenar. Och den här gången är det minsann en kajman som lurar i vassen. Vi glider långsamt och tyst allt närmare och trots att kamerorna klickar ligger kajmanen still tills den plötsligt och ljudlöst försvinner.

KAJMAN
PIRAYA

ROFYLLD DJUNGELPADDLING

Det är svårslaget att kunna bo så här mitt i djungeln med fåglar och apor som närmsta grannar och kajmaner och pirayor i sjön. Vi saknar redan allt detta när vi härnäst begår vad vi misstänker är den kanske farligaste delen av vår långa resa. 

DJUNGELNATT

Lämna en kommentar