Resor med V

Peru & Ecuador

En vanlig dag i djungeln

La Selva del 3

Nu gäller det aporna i La Selva. Vi har alltid en soft spot för våra förfäder. Här finns 4-5 arter och vi ser de flesta av dem. De gulligaste hittar vi faktiskt alldeles vid hotellet, en familj vitsvansad titi.

DVÄRGSILKESAPA
ULLAPA

Antalet olika fågelarter vi ser är oöverskådligt, namnen omöjliga att minnas. Men några har jag sett på TV. Hoatzin som i Sverige också kallas zigenarfågel finns vid åmynningen. Det är stora, färggranna, flaxiga och högljudda fåglar som sitter i strandnära träd. Vi ser också en stor kungsfiskare, den största som finns enligt vår guide Julio, och en hackspett med punkfrisyr. Små tukaner med långa näbbar och majestätiskt svävande svartgamar. 

HOATZI

Och en dag när det regnar, fylls ett litet träd utanför vår balkong av halvstora svarta fåglar som putsar bort vatten från fjädrarna och verkar vilja sitta tätt ihop för att värma varandra. När regnet upphör sticker alla åt olika håll.

ANI HETER ARTEN, EN SLÄKTING TILL VÅR GÖK.

Det är sista dagen i La Selva. Vi gör en sista eftermiddags/kvällspaddling runt sjön och en bit in i ån. Och nu händer det saker. Vi hör på långt avstånd men starkt som om det kom från alla håll, ett ihåligt ljud som först låter som en stark vind genom trädkronor. Så småningom påminner det mera om ett ödesmättat hoande som av osaliga andar i underjorden. Det är vrålaporna som drar igång kvällskören. 

När mörkret nästan är totalt ser vi också glimmande reflexer i ficklampornas sökarljus som spelar över strandkantens gräs och grenar. Och den här gången är det minsann en kajman som lurar i vassen. Vi glider långsamt och tyst allt närmare och trots att kamerorna klickar ligger kajmanen still tills den plötsligt och ljudlöst försvinner.

KAJMAN
PIRAYA

ROFYLLD DJUNGELPADDLING

Det är svårslaget att kunna bo så här mitt i djungeln med fåglar och apor som närmsta grannar och kajmaner och pirayor i sjön. Vi saknar redan allt detta när vi härnäst begår vad vi misstänker är den kanske farligaste delen av vår långa resa. 

DJUNGELNATT

Lämna en kommentar

Jag som gör den här resebloggen heter Lars Aldman och jag har tidigare jobbat som journalist mm på SR och SVT. Och "V" som jag reser med är min älskade hustru Veronica, journalist och fotograf.

Vår favoritsysselsättning är att resa runt i världen och se andra kulturer och samhällen. I flera år har vi äventyrat i Asien, Afrika och Latinamerika, och även naturligtvis i Europa. Och vi vill gärna dela med oss av våra erfarenheter och glädjeämnen, och hoppas att ni vill följa med oss!

PS. På sajten aldmangallery.com hittar ni mina bilder från både när och (mest) fjärran. Djur, natur, samhällen och människor.
Resebloggar finns det gott om men vi har en lite annan tanke med våra berättelser. Vi vill främst beskriva våra upplevelser av udda platser, människorna vi möter och miljöer som är rätt annorlunda mot vad vi möter hemma.

Därför hamnar vi ibland i avlägsna indianbyar i Guatemalas berg eller bland andetroende bybor på en ö i Indonesien. Men också på mer kända platser som Machu Picchu i Peru eller sandstränderna i Goa. Allt sett genom våra ögon och kameror.

Den som vill ha restips får också sitt - varje resmål har en avdelning med sånt vi kan rekommendera. Eller undvika. Vårt fokus är framför allt att sporra er läsare att göra som vi - resa rätt ut i den vida världen.

Jag heter Lars Aldman och har bl a jobbat som journalist mm på SR och SVT.  Och "V" som jag reser med är min älskade hustru Veronica, som också är journalist och fotograf. Vi älskar att resa och uppleva andra kulturer. I flera år har vi rest omkring i världens fyra hörn och vi vill gärna dela med oss av våra erfarenheter och glädjeämnen på dessa upptäcktsfärder. Hoppas ni vill följa med!

Hej!

Vår senaste resa gick till Albanien där vi under tre veckor upplevde detta okända men så spännande och vackra land. Från de hisnande höga bergen i norr, de gamla städerna och de djupa floddalarna i landets mitt, till de långa stränderna med sitt klara vatten i söder. Klicka på Albanien och läs om landets dramatiska historia och dess vänliga och gästfria invånare.

NYTT!

There's now a new addition to the blog, about our trip to Albania. During three weeks we traveled up and down this unknown but beautiful country. From the high mountains in the north to the ancient towns and the deep valleys inland, to the sandy beaches and the clear green water in the south. Click on Albania in the map and read about its dramatic history and kind and hospitable people.

NEW!
I'm Lars Aldman from Sweden. I worked for many years at the Swedish National TV and Radio, but now my main interest is traveling around the world with "V", my lovely wife Veronica, who is a freelance journalist and photographer.
For the last ten years we have traveled through Asia, Africa, Latin America, and Europe. We love to experience different cultures and societies and we hope you'll join us!