Resor med V

Peru & Ecuador

Sista dagen på Galapagos

Ecuador del 3

Charles Darwin hyllas överallt på Galapagos med statyer och minnesmärken. Vilket är ganska ironiskt eftersom hans upptäckter om evolutionen ju kullkastade den i hela sydamerika så starka katolska kyrkans bibliska skapelseberättelse.

Dagen då vi ska resa ifrån San Cristóbal dräller vi bara omkring för att få tiden att gå. Det regnar ännu mer och droppar från taken och det är ett perfekt hej-då-väder. Vi tar färjan tillbaka till Santa Cruz i betydligt beskedligare sjögång än när vi kom.

Puerto Ayuru på Santa Cruz tycks oss vara en både mer vildvuxen och samtidigt pråligare stad än Puerto Baquerizo Morena på San Cristobal. Som en stad som vill vara huvudort fast den inte är det. Här finns eleganta restauranger och hotell men också väldigt mycket rough areas med skräptomter, övervuxna övergivna betongskelett och obelagda vägar inne i själva stan. Men vad ön Santa Cruz har som troligen är unikt i arkipelagen är en prunkande grönska som är rent explosiv. Ett mikroklimat har gjort ena halvan av ön torr som fnöske och andra halvan till en grön djungel med höga träd, bananodlingar och bosättningar.

SÖDRA SANTA CRUZ
NORRA SANTA CRUZ

Här råkar vi hamna vi på ett hotell som ser ut som ett slags psykedeliskt kråkslott målat i gult, grönt och blått och med vindlande trappor och gångar mellan de många våningsplanen. Värdinnan är barsk och virrig och hennes man är snäll och ännu mer virrig. Det tar dem 20 minuter att förklara alla hotellregler, receptionen är öppen mellan då och då, poolen får användas mellan då och då, efter kl 17 måste man gå in genom en annan dörr och först trycka på ringklockan och sen öppna med nyckel. Vi nickar och glömmer allt omedelbart eftersom vi strax ska gå ut och äta, sen gå i säng och åka tidigt nästa morgon.

Bara några kvarter bort hittar vi en kalaskrog där vi dricker bubbel och smaskar på svärdfisk och tonfisk. Matlycka.

Och såklart, när vi vaknar då lyser solen igen. Inget bra hej-då-väder alls. Men nu två tredjedelar in på resan väntar en helt ny fas som vi faktiskt vet ganska lite om. Än.

Vi lämnar Galapagos med många vackra minnen. Här är några bilder av flora och fauna:

Och till sist, en vacker morgon i Puerto Baquerizo Modena på ”vår” ö San Cristóbal. Med sjölejon skällande i hamnbassängen:

Häng nu med oss till storstan och där bortom!

Lämna en kommentar