Resor med V

Bornholm

tillbaka

avsnitt

nästa

round-line-right-arrow

Solens ö (forts.)

Bornholm del 2

Bornholm har en omväxlande och rik natur, här finns skogar med exotiska träd, och där stortrivs ramslöken. På våren täcks marken med ljusgröna mattor av den vitlöksdoftande växten.

Ett givet utflyktsmål är den mäktiga borgruinen Hammershus (bilden överst på förra sidan) nära öns norra spets. Den byggdes som residens och försvarsanläggning av biskopen i Lund som under 1200-talet fungerade som öns härskare. Men från 1600-talets slut förföll den alltmer.

Och alldeles i närheten finns ett naturområde kallat Nordboholms Naturpark, med två sjöarna Opalsøen och Hammer Sø. De är tidigare stenbrott och kantas av höga lodrät stupande granitklippor. När vi var där kunde man testa rappelling nedför de lodräta klippväggarna, och V var inte sen att haka på. Senare har det byggts en slags zipline från klippkanten ner över sjön. 

HAMMER SØ
OPALSØEN

Videon ovan har vi lånat från Dansk Camping Union, och där kan n i faktiskt se oss, jag med kameran nedanför och V som rapellar ner.
Detta var inte det enda äventyret på denna lugna ö, på en äng i närheten fick jag snabbt retirera när en Highland Cattle-ko kom rusande rakt emot mig med sina vassa horn!

Detta hände i ett annat uppskattat naturområde, Almindingen ungefär mitt på ön. Här kan man åka häst och vagn och besöka flera spännande ställen, Rytterknægten, ett högt utsiktstorn, Ekkodalen och Rokkestenen (försök rubba den!). Och vid Döndalen finns Danmarks högsta vattenfall.

En udda och vacker företeelse på ön är rundkyrkorna, det finns fyra stycken. Den cirkelrunda formen ska påminna om den heliga gravens kapell i Jerusalem, och eftersom de är byggda i övergången mellan vikingatid och medeltid antas det att det är korsfarare från norden som fört med sig idén hem.

ØSTERLARS KIRKE
SVÄNGDA KYRKBÄNKAR I RUNDKYRKAN

Vid Helligdomsklipperne mellan Allinge och Gudhjem hittar vi Bornholms konstmuseum. En ljus och modern byggnad som visar verk av Bornholms många konstnärer, faktiskt finns det en konsttradition här som är jämförbar med de mer berömda Skagemålarna. Vars ledstjärna Michael Ancher faktiskt föddes på Bornholm och ofta bodde där. Men på muséet visas också moderna verk av öns konstnärer.

Turistströmmarna till Bornholm kommer främst från Tyskland och övriga Danmark, svenskarna har av någon anledning lite svårare att hitta hit. Kanske ligger det för nära? Men Bornholm är en på många sätt fantastisk ö som många fler borde hitta och njuta av!

Resebloggar finns det gott om men vi har en lite annan tanke med våra berättelser. Vi vill främst beskriva våra upplevelser av udda platser, människorna vi möter och miljöer som är rätt annorlunda mot vad vi möter hemma.

Därför hamnar vi ibland i avlägsna indianbyar i Guatemalas berg eller bland andetroende bybor på en ö i Indonesien. Men också på mer kända platser som Machu Picchu i Peru eller sandstränderna i Goa. Allt sett genom våra ögon och kameror.

Den som vill ha restips får också sitt - varje resmål har en avdelning med sånt vi kan rekommendera. Eller undvika. Vårt fokus är framför allt att sporra er läsare att göra som vi - resa rätt ut i den vida världen.