Resor med V

Bornholm

Solens ö (forts.)

Bornholm har en omväxlande och rik natur, här finns skogar med exotiska träd, och där trivs ramslök. På våren täcks marken med ljusgröna mattor av den vitlöksdoftande växten.

Ett givet utflyktsmål är den mäktiga borgruinen Hammershus (bilden överst på sidan) nära den norra spetsen. Den byggdes som residens och försvarsanläggning av biskopen i Lund som under 1200-talet fungerade som öns härskare. Men från 1600-talets slut förföll den alltmer.

Och alldeles i närheten finns ett naturområde kallat Nordboholms Naturpark, med två sjöarna Opalsøen och Hammer Sø. De är tidigare stenbrott och kantas av höga lodrät stupande granitklippor. När vi var där kunde man testa rappelling nedför de lodräta klippväggarna, och V var inte sen att haka på. Senare har det byggts en slags zipline från klippkanten ner över sjön. 

HAMMER SØ
OPALSØEN

I videon ovan som vi lånat av Dansk Camping Union får ni en skymt av undertecknad som engagerad fotograf nere på marken.

Vid ett annat tillfälle blev jag tvungen att agera tjurfäktare, då en Highland-cattle-kossa plötsligt sprang rakt emot mig. Väl framme fick jag en smäll av de imponerande hornen!

Detta hände i ett annat uppskattat naturområde, Almindingen ungefär mitt på ön. Här kan man åka häst och vagn och besöka flera spännande ställen, Rytterknægten, ett högt utsiktstorn, Ekkodalen och Rokkestenen (försök rubba den!). Och vid Döndalen finns Danmarks högsta vattenfall.

ØSTERLARS KIRKE
KYRKBÄNKAR I RUNDKYRKAN

En udda företeelse på ön är rundkyrkorna, det finns fyra stycken. Den cirkelrunda formen ska påminna om den heliga gravens kapell i Jerusalem, och eftersom de är byggda i övergången mellan vikingatid och medeltid antas det att det är korsfarare från norden som fört med sig idén hem.

Vid Helligdomsklipperne mellan Allinge och Gudhjem hittar vi Bornholms konstmuseum. En ljus och modern byggnad som visar verk av Bornholms många konstnärer, faktiskt finns det en konsttradition här som är jämförbar med de mer berömda Skagemålarna. Vars ledstjärna Michael Ancher faktiskt föddes på Bornholm och ofta bodde där. Men på muséet visas också moderna verk av öns konstnärer.

Turistströmmarna till Bornholm kommer främst från Tyskland och övriga Danmark, svenskarna har av någon anledning lite svårare att hitta hit. Kanske ligger det för nära? Men Bornholm är en på många sätt fantastisk ö som många fler borde hitta och njuta av!

Lämna en kommentar