Resor med V

Bornholm

Solens ö (forts.)

Bornholm har en omväxlande och rik natur, här finns skogar med exotiska träd, och där trivs ramslök. På våren täcks marken med ljusgröna mattor av den vitlöksdoftande växten.

Ett givet utflyktsmål är den mäktiga borgruinen Hammershus (bilden överst på sidan) nära den norra spetsen. Den byggdes som residens och försvarsanläggning av biskopen i Lund som under 1200-talet fungerade som öns härskare. Men från 1600-talets slut förföll den alltmer.

Och alldeles i närheten finns ett naturområde kallat Nordboholms Naturpark, med två sjöarna Opalsøen och Hammer Sø. De är tidigare stenbrott och kantas av höga lodrät stupande granitklippor. När vi var där kunde man testa rappelling nedför de lodräta klippväggarna, och V var inte sen att haka på. Senare har det byggts en slags zipline från klippkanten ner över sjön. 

HAMMER SØ
OPALSØEN

I videon ovan som vi lånat av Dansk Camping Union får ni en skymt av undertecknad som engagerad fotograf nere på marken.

Vid ett annat tillfälle blev jag tvungen att agera tjurfäktare, då en Highland-cattle-kossa plötsligt sprang rakt emot mig. Väl framme fick jag en smäll av de imponerande hornen!

Detta hände i ett annat uppskattat naturområde, Almindingen ungefär mitt på ön. Här kan man åka häst och vagn och besöka flera spännande ställen, Rytterknægten, ett högt utsiktstorn, Ekkodalen och Rokkestenen (försök rubba den!). Och vid Döndalen finns Danmarks högsta vattenfall.

ØSTERLARS KIRKE
KYRKBÄNKAR I RUNDKYRKAN

En udda företeelse på ön är rundkyrkorna, det finns fyra stycken. Den cirkelrunda formen ska påminna om den heliga gravens kapell i Jerusalem, och eftersom de är byggda i övergången mellan vikingatid och medeltid antas det att det är korsfarare från norden som fört med sig idén hem.

Vid Helligdomsklipperne mellan Allinge och Gudhjem hittar vi Bornholms konstmuseum. En ljus och modern byggnad som visar verk av Bornholms många konstnärer, faktiskt finns det en konsttradition här som är jämförbar med de mer berömda Skagemålarna. Vars ledstjärna Michael Ancher faktiskt föddes på Bornholm och ofta bodde där. Men på muséet visas också moderna verk av öns konstnärer.

Turistströmmarna till Bornholm kommer främst från Tyskland och övriga Danmark, svenskarna har av någon anledning lite svårare att hitta hit. Kanske ligger det för nära? Men Bornholm är en på många sätt fantastisk ö som många fler borde hitta och njuta av!

Lämna en kommentar

Jag som gör den här resebloggen heter Lars Aldman och jag har tidigare jobbat som journalist mm på SR och SVT. Och "V" som jag reser med är min älskade hustru Veronica, journalist och fotograf.

Vår favoritsysselsättning är att resa runt i världen och se andra kulturer och samhällen. I flera år har vi äventyrat i Asien, Afrika och Latinamerika, och även naturligtvis i Europa. Och vi vill gärna dela med oss av våra erfarenheter och glädjeämnen, och hoppas att ni vill följa med oss!

PS. På sajten aldmangallery.com hittar ni mina bilder från både när och (mest) fjärran. Djur, natur, samhällen och människor.
Resebloggar finns det gott om men vi har en lite annan tanke med våra berättelser. Vi vill främst beskriva våra upplevelser av udda platser, människorna vi möter och miljöer som är rätt annorlunda mot vad vi möter hemma.

Därför hamnar vi ibland i avlägsna indianbyar i Guatemalas berg eller bland andetroende bybor på en ö i Indonesien. Men också på mer kända platser som Machu Picchu i Peru eller sandstränderna i Goa. Allt sett genom våra ögon och kameror.

Den som vill ha restips får också sitt - varje resmål har en avdelning med sånt vi kan rekommendera. Eller undvika. Vårt fokus är framför allt att sporra er läsare att göra som vi - resa rätt ut i den vida världen.

Jag heter Lars Aldman och har bl a jobbat som journalist mm på SR och SVT.  Och "V" som jag reser med är min älskade hustru Veronica, som också är journalist och fotograf. Vi älskar att resa och uppleva andra kulturer. I flera år har vi rest omkring i världens fyra hörn och vi vill gärna dela med oss av våra erfarenheter och glädjeämnen på dessa upptäcktsfärder. Hoppas ni vill följa med!

Hej!

Vår senaste resa gick till Albanien där vi under tre veckor upplevde detta okända men så spännande och vackra land. Från de hisnande höga bergen i norr, de gamla städerna och de djupa floddalarna i landets mitt, till de långa stränderna med sitt klara vatten i söder. Klicka på Albanien och läs om landets dramatiska historia och dess vänliga och gästfria invånare.

NYTT!

There's now a new addition to the blog, about our trip to Albania. During three weeks we traveled up and down this unknown but beautiful country. From the high mountains in the north to the ancient towns and the deep valleys inland, to the sandy beaches and the clear green water in the south. Click on Albania in the map and read about its dramatic history and kind and hospitable people.

NEW!
I'm Lars Aldman from Sweden. I worked for many years at the Swedish National TV and Radio, but now my main interest is traveling around the world with "V", my lovely wife Veronica, who is a freelance journalist and photographer.
For the last ten years we have traveled through Asia, Africa, Latin America, and Europe. We love to experience different cultures and societies and we hope you'll join us!