Resor med V

Madrid

Flamenco – Spaniens heta blod

Madrid del 3

Flamencon har sitt ursprung i Andalusien som var en kulturell smältdegel under medeltiden, då arabiskt, romskt, judiskt och spanskt blandades till en kryddstark kultur. Idag är flamencon en högt utvecklad improvisationsdans där dansaren uttrycker en personlighet med element från en hundraårig tradition.

Ingen beskrivning av Madrid är komplett utan att nämna Retiroparken, mitt i centrum och en härlig oas. Men egentligen är det en stor damm med en ännu större trädgård omkring. Här finns också ett ståtligt monument tillägnat kung Alfonso XII, och ett par utställningshallar. Madridborna älskar sin park och på helgerna ror de roddbåt på dammen, fikar på något av caféerna, köper souvernirer och flanerar.

Vår sista halva dag i Madrid avsätter vi till en färd med linbanan Teleférico de Madrid, där man ser staden uppifrån och landar på en kulle i den jättelika parken Casa de Campo. Men tyvärr blåste det för mycket den dagen och linbanan var avstängd. Så vi strosade igenom den stora rosenparken intill istället. Här finns rosenbuskar från hela världen, med namn på den odlare som tagit fram just den varianten. Vi ser flera danska, men ingen från Sverige.

Som sammanfattning är Madrid en stad som man genast känner att man vill återvända till. Den har helt enkelt väldigt mycket att ge besökaren, arkitektur, konst, mat, barer för dom törstiga och tapaskrogar för dom hungriga.

Lämna en kommentar