Resor med V

Tanzania, Zanzibar & Pemba

Arvet från Mama Barbro

Dar es Salaam del 2

En dag åker vi långt ut på landet till en by som heter Luguruni. Vi ska hälsa på i Barbroskolan, jo den heter faktiskt så. Skolan startades år 2000 med stöd av svenska ambassaden. Inspirationen kom från svenska Barbro Johansson, som här i Tanzania kallas “Mama Barbro”. Hon levde och verkade många år i Tanzania, bl a som minister i regeringen och personlig vän till Tanzanias förste president Julius Nyerere.

Barbroskolan i Luguruni tar emot flickor från fattiga familjer. Man väljer ut de som är mest studiemotiverade och begåvade. Deras lysande resultat har gjort skolan till en av Tanzanias mest eftertraktade. Vi träffar rektor Halima Kamote och en av lärarna, Susan Nakayiga och blir väldigt inspirerade av deras smittsamma entusiasm. Vi pratar också med en av eleverna, en väldigt pratsam och lite lillgammal tös från trakten som har sitt mål utstakat; hon ska bli läkare.

Du kan läsa mer om Barbroskolan i Tanzania här.

På kvällen har vi anmält oss till en tur som ska ta oss till ett uteställe med levande musik. 19:00 står en minibuss utanför hotellet och vi hoppar in. Det är bara två andra som är med, en engelsk pappa och hans son i 20-årsåldern. Först tar vi oss till en stor street-foodrestaurang med läcker indisk mat. Och sen till den norra delen av stranden, ett område med många ”expats”, ambassadpersonal och anställda på utländska företag. Där kraschar vi in på George & Dragon, en stor och smockfull pub med uteservering. På parkeringen utanför ser vi för första gången masajer, de anställs ofta som parkeringsvakter i stan får vi höra.

Men efter nån timme är vi sugna på levande musik och far vidare. Killarna som leder oss verkar inte ha hundra koll på läget, två ställen vi åker till är stängda, men i det tredje är det high life. Tänk er en sliten cafelokal med lysrörsljus och rått cementgolv med några bord och stolar av enkelt stålrörssnitt. Och så ett afropopgäng som öser på så byxorna fladdrar, halva publiken dansar för det vilda och några av dom som inte dansar sitter och sover vid sina bord. Vi kastar oss snabbt in i dansens virvlar, det är därför det inte finns några bilder därifrån…

Lämna en kommentar