Resor med V

Danska badehotel

Uppdatering: Vi har nu lagt till den sista pusselbiten i det som kallas Danmarks Riviera, det lilla badhotellet i Liseleje. Se kartan för direkt länk.

För länge sen fanns en tradition att om sommaren bo en vecka på ett så kallat badhotell, ett pensionat vid havet. I Sverige försvann den traditionen efter andra världskriget – nu ville man hellre ha en egen sommarstuga – och de flesta svenska badhotellen lades ner. Man kan säga att traditionen ju delvis har återvänt i form av stora havsnära spaanläggningar – som Tylösand, Falkenberg och Ystad, men där får man ju knappast den intima upplevelsen som ett pensionat kunde ge.

Men i grannlandet Danmark har ”badehotellen” överlevt och fått ett nytt uppsving. Duktiga krögare från storstäderna har tagit över och kompletterar upplevelsen av att bo i ett vackert trähus vid havet med gourmetmiddagar av hög klass. ”Gourmetophold” kallas denna semesterform i Danmark. Vi har testat några danska badehotel, fyra av dem på den ”danska rivieran” på norra Själland och det femte på Bornholm.

(Direktlänk till varje hotell i kartan) (zooma in på små skärmar)

Stammershalle, Bornholm

VÄRDPARET HENRIETTE LASSEN & HENRIK PETERSEN

Stammershalle Badehotel ligger på Borholms nordkust mellan Allinge och Gudhem. Det byggdes 1911 främst för tyska turister. Men exakt hundra år senare övertog ett par från Köpenhamn stället och gjorde det till vad det är idag. Någon riktig sandstrand finns här inte, det är fantastisk mat och havsmiljö som gett hotellet dess dragningskraft.

Rummen i huvudbyggnaden är enkla men välutrustade och fräscha. I ett förrum med öppen spis samlas man gärna innan middagen med något att dricka framför den tända brasan. Eller utomhus i en däcksstol om kvällen är varm.

Nere i matsalen blir vi serverade en åttarätters avsmakningsmeny med anpassad vinmeny. Och det är inte traditionell dansk mat som gäller, utan moderna rätter med massor av spännande smaker, snyggt upplagda och läckert presenterade. Vi kan nog efteråt konstatera att Stammershalle är en av de allra bästa av alla restauranger vi besökt i Danmark.

Gilleleje Badehotel, Gilleleje

Danmarks riviera kallas den bågformade kusten på norra Själland med långa fantastiska sandstränder och mysiga fiskesamhällen som Gilleleje och Hornbæk. Gilleleje badehotel ligger väster om hamnen på en ganska hög höjd med fantastisk utsikt över havet. Det är en ovanligt stor anläggning för att vara badehotel, men den är också mer lik ett vanligt hotell. Här finns bl a ett spa med hamam (varma stenbänkar), och en väldigt trevlig restaurang.

In till Gillelejes lilla ”centrum”, kvarteren vid hamnen med krogar och affärer, går man en 5-10 minuters trevlig promenad. Fiskehamnen bjuder på ett mäktigt skådespel med en veritabel urskog av skrov och master, och här finns fiskaffärer och matställen där man kan få en räktallrik med øl. Det rekommenderas! På båda sidor om hamnen finns fina sandstränder.

Badehotellet är absolut värt ett besök, den intima pensionatskänslan får man i och för sig inte riktigt här. Men en sprakande brasa i lobbyn och en god middag, det får man!

Gilleleje badehotel har en hemsida här.

Ewaldsgaarden, Hornbæk

Ett ställe som inte kallas badehotell, men absolut skulle kunna göra det är Ewaldsgaarden i Hornbæk. En verklig pärla, ett rustikt och inte så dyrt boende ett stenkast ifrån järnvägsstationen, med egen restaurang och en härlig trädgård. Hornbæk är ett badparadis med en nästan löjligt lång sandstrand, och samhället är väl försett med restauranger, flera av dem riktigt bra. Ewaldsgaarden har en kort högsäsong, det är bara öppet hela veckor mellan v 25 (slutet juni) och v 34  (slutet augusti), övrig tid är det öppet fredag – söndag året om.

Deras hemsida finns här.

Till Hornbæk och Gilleleje tar du dig med ett litet lokaltåg från Helsingör station. Att cykla sträckan Helsingör – Hornbäck, 13 km, tar ca en timme.

Helenekilde badehotel, Tisvildeleje

Nära den västra änden av Danmarks riviera ligger Tisvildeleje, ett supermysigt litet fiskesamhälle som kan påminna om skånska Arild eller Torekov. Och här finns vår absoluta favorit av de badehotel vi besökt, Helenekilde. Det ligger precis på kanten av en brant slänt mer mot havet, omgivet av träd och stora vackra villaträdgårdar. En topprestaurang med matsal som vetter mot havet, och därutanför en stor altan för långa samtal i sommarkvällen, medan solen går ned i havet. När mörkret faller tänds en stor eld och samtalen kan fortsätta.

Helenekildes hemsida finns här. För att ta sig hit kan man ta tåg från Helsingör eller Köpenhamn till Hellerup och där byta till lokaltåg mot Tisvildeleje.

Helenekilde och de andra danska badhotellen är som en nisch in till en gången tid med ett annat och behagligare livstempo. Och de är ju faktiskt väldigt lättillgängliga för oss!

Liseleje badehotel, Liseleje

Sist i raden av pärlor längs den kustremsa i Norra Själland som kallas ”Danska Rivieran” hittar vi Liseleje, liksom de andra ett tidigare fiskeläge som blivit badortsparadis. Det är det klart mista av de ställen vi besökt och består mest av hus för sommarboende. Men inslaget av åretruntboende är ändå påtagligt, och alla verkar de ha som helgnöje att promenera längs den fantastiska sandstranden, om det så är gråmulet och blåser småspik. Som när vi är där.

Vi har nämligen testat Liseleje Badehotel på en udda tid, sent i november. Väder och vind hindrar dock inte ett gäng tuffa herrar att ge sig ut i det iskalla vattnet för lite kitesurfning. Inne i samhället som har en huvudgata är de festa affärer och restauranger stängda, och de flesta vi ser är på väg till ”Köbmanden”, byns handelsbod.

HUVUDGATAN I LISELEJE

Liseleje Badehotell finns egentligen inte så mycket att säga om, det är bara en reception, en liten lobby med två soffgrupper och två serveringslokaler. Den ena är ett stängt café och den andra ett frukostrum på morgonen och en tapasrestaurang på kvällen, men bara när det finns hotellgäster som vill äta där, vilket det inte gör vid vårt besök. –Ska jag kalla in kocken för att göra en dagens rätt? frågar Pål-Erik, ena halvan av ägarduon, Dorte är den andra. –Nej, det behövs inte säger vi, och traskar istället 1,5 kilometer till Maku, en avancerad köttrestaurang med rejäla stekar. Och mycket folk.

Boendet på Liseleje Badehotel är i ett fristående annex som påminner om en gammal motellänga, rummen är nyrenoverade och fräscha, inredda enkelt men funktionellt. Badrummet är väldigt kompakt och saknar riktig ventilation, så det blir snabbt immigt på fönstren. Frukosten som serveras är – som väntat – inte så variationsrik, men en omelett med bacon är det enda som är varmt, och det tackar vi för, lokalen är nämligen mycket kall.

Hotellets hemsida hittar du här

Som sammanfattning av Badehotel på Danmarks Riviera kan man konstatera:
  • Bästa boendet: Helenekilde i Tisvildeleje.
  • Bästa maten: Helenekilde i Tisvildeleje. 1)
  • Bästa in-house spa: Gilleleje.
  • Mesta charmen:  Ewaldsgaarden i Hornbæk.
  • Bästa stranden: Liseleje.
1) Men av alla nämnda i den här texten har Stammershalle på Bornholm serverat den absolut bästa maten.

Lämna en kommentar