Resor med V

Wien & Bratislava

tillbaka

chapters

next

round-line-right-arrow

Vi går över gränsen

Wien del 3

När vi vaknar sista dagen i Wien bestämmer vi oss på impuls för att åka båt på floden Donau. Från en färjeterminal alldeles intill hotellet avgår turbåtar mot Bratislava i Slovakien, och en sådan hoppar vi på. Det är en vacker resa i strålande väder, och vi passerar lummiga skogar, samhällen som vaktas av gamla borgruiner, och rader av små datjor eller sommarhus som står på pålar, antagligen för att klara översvämningar.

Efter en dryg timme kommer vi fram till Bratislava, som är Slovakiens huvudstad. Vyn från floden domineras av det slott som legat här sedan 900-talet och som staden vuxit upp omkring. Områden med stora hyreshus och moderna höghus skymtar borta i stadens utkanter, men vi ska in till centrum och den gamla medeltida staden. Den är precis som man väntar sig, med smala gränder och låga hus. Rådhuset lär vara ett av de äldsta i Europa. Här finns parker och torg med lustiga statyer, (bland annat en som föreställer HC Andersen) och en mängd kyrkor. Vi går runt och tittar, men kan inte skaka av oss känslan att detta är en småstad, inte på långa vägar en huvudstad.

Vi letar oss fram till en annan av stadens sevärdheter, den blå kyrkan som liksom ett hus intill ser ut att vara gjord av marsipan. Sedan klättrar vi uppför många trappor upp till slottet, som inte är så imponerande på nära håll. Det kan bero på att det brann ner 1811 och återuppbyggdes först i mitten på 1900-talet. Här finns ett par museer, men dem orkar vi inte besöka, entrén är dessutom ganska dyr. Intill slottet ligger också det Slovakiska parlamentet och en populär restaurang med fantastisk utsikt. Och så står här  en staty av Svätopluk, en lokal prins som på 800-talet framgångsrikt försvarade sitt land som då hette Moravia. Tyvärr erövrades och förvann Moravia rätt snabbt efter Svätopluks död.

På eftermiddagen går vi en lång promenad genom stan till järnvägsstationen där vi tar ett tåg tillbaka till Wien. Enkelt och problemfritt. Att vi passerar en nationsgräns märks över huvud taget inte. Men å andra sidan har ju de här trakterna under hela sin historia legat i olika länder. Bratislava var till exempel under tvåhundra år huvudstad i Ungern.

GAMMAL DEL AV GAMLA STAN
DAMER KONVERSERAR HC ANDERSEN

Wien är en stad man besöker för dess historia. För dess vackra palats och dess många konstmuseer. För att lära sig något om ett land som en gång var mäktigast i Europa, och som nu närmast är en avkrok. Där alla restauranger serverar wienerschnitzel och skidbackarna är fantastiska. För dess lugna tempo och väl fungerande transportsystem. Wien är absolut värt några dagar.

Lämna en kommentar

Resebloggar finns det gott om men vi har en lite annan tanke med våra berättelser. Vi vill främst beskriva våra upplevelser av udda platser, människorna vi möter och miljöer som är rätt annorlunda mot vad vi möter hemma.

Därför hamnar vi ibland i avlägsna indianbyar i Guatemalas berg eller bland andetroende bybor på en ö i Indonesien. Men också på mer kända platser som Machu Picchu i Peru eller sandstränderna i Goa. Allt sett genom våra ögon och kameror.

Den som vill ha restips får också sitt - varje resmål har en avdelning med sånt vi kan rekommendera. Eller undvika. Vårt fokus är framför allt att sporra er läsare att göra som vi - resa rätt ut i den vida världen.