Resor med V

Antibes

innehåll

innehåll

Rivierans blå smycke

Antibes del 2

En given stadspromenad i Antibes börjar i hamnen, Port Vauban där gigantiska lyxbåtar i miljardklassen trängs vid kajerna. De allra största bakom låsta grindar och staket. Till höger i den höga muren går man uppför en trappa som leder upp på de gamla försvarsmurarna. Här på en platå finns den berömda skulpturen Le Nomade. En åtta meter hög sittande mansfigur konstruerad av bokstäver, skapad av den spanske konstnären Juame Plensa.

Därifrån har man också en bra utsikt över marinan som sägs vara den största privatbåthamnen i hela Medelhavet. Man kommer även lite närmare de gigantiska lyxbåtarna som ofta ägs av Saudiska prinsar eller oligarker från Ryssland eller Ukraina.

I Port Vauban hittar man också pytteliten fiskmarknad där råbarkade fiskare säljer sin fångst direkt till hugade kunder.

På andra sidan muren finner vi den stadsnära och populära sandstranden Plage Gravette. Där tar vi såklart ett dopp i det klara medelhavsvattnet. Som har en klart uthärdlig temperatur trots den sena årstiden. Det finns fler fina badstränder i Antibes, främst Plage de la Salis, som ligger lite längre söderut.

Ett lika självklart besöksmål är matmarknaden mitt i gamla stan. Varje dag säljs här frukt och grönt, kryddor och blommor, godis och hantverk. Frampå eftermiddagen försvinner marknaden och då öppnar kaféerna och barerna intill sina uteserveringar här. På kvällen myllrar det av folk som njuter av utelivet. En av barerna är ett slags barmuseum för den gamla kultdrycken absint. Under källarvalven har man möjlighet att smaka på olika smakvarianter.

Det finns flera möjliga utflyktsmål runt Antibes, särskilt längre ner på udden Cap d’ Antibes. Men vi väljer istället att dra till grannstaden Nice som ligger lättåtkomligt bara en halvtimme bort med tåg. En livlig stad med många vackra byggnader och torg. VI styr stegen ner i gamla staden även här, och möter lika smala gränder och restaurangstråk som i Antibes. Med skillnaden att turismen här är ganska överväldigande och trängseln stor. Här flanerar man annars på den långa strandpromenaden Promenade des Anglais, förbi tjusiga hotell- och casinopalats.

Här är två filmklipp från Nice, först ett panorama från slottskullen, sen en  gatubild från gamla stan:

Jag som gör den här resebloggen heter Lars Aldman och jag har tidigare jobbat som journalist mm på SR och SVT. Och "V" som jag reser med är min älskade hustru Veronica, journalist och fotograf.

Vår favoritsysselsättning är att resa runt i världen och se andra kulturer och samhällen. I flera år har vi äventyrat i Asien, Afrika och Latinamerika, och även naturligtvis i Europa. Och vi vill gärna dela med oss av våra erfarenheter och glädjeämnen, och hoppas att ni vill följa med oss!

PS. På sajten aldmangallery.com hittar ni mina bilder från både när och (mest) fjärran. Djur, natur, samhällen och människor.
Resebloggar finns det gott om men vi har en lite annan tanke med våra berättelser. Vi vill främst beskriva våra upplevelser av udda platser, människorna vi möter och miljöer som är rätt annorlunda mot vad vi möter hemma.

Därför hamnar vi ibland i avlägsna indianbyar i Guatemalas berg eller bland andetroende bybor på en ö i Indonesien. Men också på mer kända platser som Machu Picchu i Peru eller sandstränderna i Goa. Allt sett genom våra ögon och kameror.

Den som vill ha restips får också sitt - varje resmål har en avdelning med sånt vi kan rekommendera. Eller undvika. Vårt fokus är framför allt att sporra er läsare att göra som vi - resa rätt ut i den vida världen.

Jag heter Lars Aldman och har bl a jobbat som journalist mm på SR och SVT.  Och "V" som jag reser med är min älskade hustru Veronica, som också är journalist och fotograf. Vi älskar att resa och uppleva andra kulturer. I flera år har vi rest omkring i världens fyra hörn och vi vill gärna dela med oss av våra erfarenheter och glädjeämnen på dessa upptäcktsfärder. Hoppas ni vill följa med!

Hej!

Vår senaste resa gick till Albanien där vi under tre veckor upplevde detta okända men så spännande och vackra land. Från de hisnande höga bergen i norr, de gamla städerna och de djupa floddalarna i landets mitt, till de långa stränderna med sitt klara vatten i söder. Klicka på Albanien och läs om landets dramatiska historia och dess vänliga och gästfria invånare.

NYTT!

There's now a new addition to the blog, about our trip to Albania. During three weeks we traveled up and down this unknown but beautiful country. From the high mountains in the north to the ancient towns and the deep valleys inland, to the sandy beaches and the clear green water in the south. Click on Albania in the map and read about its dramatic history and kind and hospitable people.

NEW!
I'm Lars Aldman from Sweden. I worked for many years at the Swedish National TV and Radio, but now my main interest is traveling around the world with "V", my lovely wife Veronica, who is a freelance journalist and photographer.
For the last ten years we have traveled through Asia, Africa, Latin America, and Europe. We love to experience different cultures and societies and we hope you'll join us!