Resor med V

Antibes

tillbaka

avsnitt

Rivierans blå smycke

Antibes del 2

En given stadspromenad i Antibes börjar i hamnen, Port Vauban där gigantiska lyxbåtar i miljardklassen trängs vid kajerna. De allra största bakom låsta grindar och staket. Till höger i den höga muren går man uppför en trappa som leder upp på de gamla försvarsmurarna. Här på en platå finns den berömda skulpturen Le Nomade. En åtta meter hög sittande mansfigur konstruerad av bokstäver, skapad av den spanske konstnären Juame Plensa.

Därifrån har man också en bra utsikt över marinan som sägs vara den största privatbåthamnen i hela Medelhavet. Man kommer även lite närmare de gigantiska lyxbåtarna som ofta ägs av Saudiska prinsar eller oligarker från Ryssland eller Ukraina.

I Port Vauban hittar man också pytteliten fiskmarknad där råbarkade fiskare säljer sin fångst direkt till hugade kunder.

På andra sidan muren finner vi den stadsnära och populära sandstranden Plage Gravette. Där tar vi såklart ett dopp i det klara medelhavsvattnet. Som har en klart uthärdlig temperatur trots den sena årstiden. Det finns fler fina badstränder i Antibes, främst Plage de la Salis, som ligger lite längre söderut.

Ett lika självklart besöksmål är matmarknaden mitt i gamla stan. Varje dag säljs här frukt och grönt, kryddor och blommor, godis och hantverk. Frampå eftermiddagen försvinner marknaden och då öppnar kaféerna och barerna intill sina uteserveringar här. På kvällen myllrar det av folk som njuter av utelivet. En av barerna är ett slags barmuseum för den gamla kultdrycken absint. Under källarvalven har man möjlighet att smaka på olika smakvarianter.

Det finns flera trevliga utflyktsmål runt Antibes, särskilt längre ner på udden Cap d’ Antibes. Men vi väljer istället att dra till grannstaden Nice som ligger lättåtkomligt bara en halvtimme bort med tåg. En livlig stad med många vackra byggnader och torg. Vi styr stegen ner i gamla staden även här, och möter lika smala gränder och restaurangstråk som i Antibes. Med skillnaden att turismen här är ganska överväldigande och trängseln stor. Här flanerar man annars på den långa strandpromenaden Promenade des Anglais, förbi tjusiga hotell- och casinopalats.

Här är två filmklipp från Nice, först ett panorama från slottskullen, sen en  gatubild från gamla stan:

Resebloggar finns det gott om men vi har en lite annan tanke med våra berättelser. Vi vill främst beskriva våra upplevelser av udda platser, människorna vi möter och miljöer som är rätt annorlunda mot vad vi möter hemma.

Därför hamnar vi ibland i avlägsna indianbyar i Guatemalas berg eller bland andetroende bybor på en ö i Indonesien. Men också på mer kända platser som Machu Picchu i Peru eller sandstränderna i Goa. Allt sett genom våra ögon och kameror.

Den som vill ha restips får också sitt - varje resmål har en avdelning med sånt vi kan rekommendera. Eller undvika. Vårt fokus är framför allt att sporra er läsare att göra som vi - resa rätt ut i den vida världen.