Resor med V

Städer

Våra resor i Europa handlar nästan alltid om att vi tar några dagar på oss för att utforska de mest spännande storstäderna. Våra berättelser dyker upp här lite då och då, oftast med med tips och reflektioner. 

NYTT! KÖPENHAMN, DANMARK

Eftersom vi bor i Skåne är vår närmaste huvudstad inte Stockholm utan Köpenhamn. Dit tar vi oss på ungefär en timme med tåg, alternativt färja + tåg. Vi har naturligtvis gjort många besök där, och blir nästan varje gång förvånade över hur snabbt staden förvandlas. Därför blir den här bloggen lite annorlunda, den följer vår väg genom Köpenhamn en härlig sommardag för ett par år sedan. 

Läs om vårt Köpenhamn här.

NYTT! MILANO, ITALIEN

På hösten samma år som vi besökte Rom råkade det bli så att vi fick några dagar även i Italiens näst största stad – Milano. En livlig storstad med över 1,2 miljoner invånare som ju också är modeindustrins Mecka. Vilket på många sätt präglar staden – här finns alla de stora modehusens butiker, och alla andra också. Men Milano är också en stad med framstående kultur och med en av de mest ikoniska kyrkorna i Europa – katedralen il Duomo precis mitt i stan. Och där snurrade vi runt under två dagar för att uppleva en bråkdel av vad denna megastad har att erbjuda.

Läs om vårt Milano här.

ATEN, GREKLAND

Vi tycker nog att Aten är en obegripligt underskattad stad som besöksmål. Vi har varit där ett par gånger och återvänder mer än gärna, för det är en vänlig och öppen stad med väldigt mycket att upptäcka. Egentligen är det två städer, en antik stad med vitnande ruiner som tittar fram närapå överallt, men samtidigt också en modern stad med charmiga miljöer, ypperliga restauranger och caféer, grönskande parker och vänliga invånare. Att den ligger på gränsen till orienten, både geografiskt och kulturellt är en extra bonuskrydda.

Läs om vårt Aten här.

HAMBURG, TYSKLAND

Jättestaden Hamburg ligger ju relativt nära för oss som bor i Sydsverige. Det tar ungefär fem timmar att köra dit, med en lämplig lunchpaus på färjan Rödby – Puttgarden. 

Den här gången skulle vi se helt andra sidor av Hamburg. Som genomgått en stor förvandling de senaste åren, precis som många andra hamnstäder. Öde övergivna kajer och tomma magasin har fått ge plats åt nya bostäder, företag och offentliga institutioner. Som drar fördel av närheten till vattnet

Läs om besöket i Hamburg här.

SINGAPORE

I juni 2017 åkte vi runt halva jordklotet för att utforska Indonesien, ett land som vi tyckte verkade spännande. 

På vägen passade vi naturligtvis på att stanna några dagar i Singapore, som är en på många sätt väldigt tilltalande och trevlig stad, lätt att ta sig runt i pga utmärkt tunnelbanesystem. Och här är maten, malajisk, kinesisk och indisk fantastisk god. Det finns många spännande miljöer att uppleva, inte minst i den stora parken Marina Sands Park. Men missa inte de renoverade hamnkvarteren som nu är fyllda av mysiga restauranger och barer. 

Mer om Singapore och framför allt om vår fortsatta resa i Indonesien kan du hitta här.

ROM, ITALIEN

Det finns människor vi känner som ständigt  återvänder till Rom, kärleken till den Italienska huvudstaden är som kärleken till en gammal vän. Och den dragningen förstår vi, för det är något särskilt med Rom som är svårt att exakt beskriva. En öppenhet, en känsla av att inte vara främling här. 

Sen är det som lockar i denna eviga stad såklart alla vackra byggnader, den dramatiska historien, den goda maten och det myllrande folklivet som gör sitt till för att man alltid känner sig lite glatt överraskad i Rom. Varje gathörn verkar visa upp nya möjligheter.

Läs om vårt Rom här.

PARIS, FRANKRIKE

Paris är en av våra absoluta favoritstäder. Dit kan man återvända hur många gånger som helst, få platser är så rika på upplevelser som den franska huvudstaden. Mycket kan nås genom att bara promenera genom centrum, och ska man längre är Metron det perfekta transportmedlet.

Vid vårt senaste besök bodde vi nära Porte de Clignancourt, strax norr om Montmartre, så det var naturligt att starta där. I vanlig ordning väntade en glad överraskning, på kullen runt katedralen Sacré Cœur pågick en mat- och vinmarknad med fullt av folk och massor av läckerheter att smaka på.

Läs om vårt besök i Paris här.

MADRID, SPANIEN

Det är väldigt lätt att bli förtjust i Madrid. Det är en stad som är både modern och pittoresk samtidigt, vänlig och öppen och lätt att hitta i. Lugnare än t ex Barcelona och med flera av Europas största sevärdheter inom gångavstånd.

Vi hade nog främst siktat in oss på två teman för vår resa – konst och mat. Och blev rikligt belönade vad gäller båda. Vi har nog aldrig sett en så restaurangtät stad som Madrid. Och konsten stötte vi på alldeles om hörnet från där vi bodde nära Plaza de España … 

Läs om vårt besök i Madrid här

BRÜGGE, BELGIEN

Att röra sig i Brügge är som att gå omkring i en stad där tiden stannat. Otroligt vackra miljöer från medeltid, romantik, renässans och barock, allt på en gång. Och väldigt få moderna inslag. Hela centrum är skyddat som världsarv, tack och lov.

Det här är en mycket gammal stad med anor ända från tiden för Kristi födelse. Redan runt år 1000 var det en riktig stad, men det stora uppsvinget kom trehundra år senare. Då etablerade seglande köpmän från Genua ett brohuvud i Brügge för handeln med Västeuropa. Rikedomar började flöda in till stan, och många imponerande byggnader restes, t ex det berömda klocktornet.

Läs om vårt besök i Brügge här.

ISTANBUL, TURKIET

Istanbul är en makalös stad där dess glansfyllda och dramatiska historia är levande, mitt framför ögonen på en besökare. 

Den romerska perioden med Hippodromen i centrum, där obelisken som stod i banans mitt fortfarande finns kvar. Den bysantinska eran som producerade den makalösa helgedomen Hagia Sofia med sina obegripligt enorma dimensioner.

Den Ottomanska eran manifesterad i vackra palats och naturligtvis överdådiga moskéer, med den blå moskén som den kanske främsta. 

Men dramatiken tog inte slut där. På Taksimtorget i de lite mer moderna delarna utspelades våldsamheter 2013 då folkmassor protesterade, akut mot skövlingen av den näraliggande Gezi-parken, men på ett djupare plan mot president Erdogans alltmer diktatoriska maktutövning. 

Men får man nog av dramatiken finns en paradisisk oas alldeles runt hörnet. Vi tar er med på en resa till Prinsöarna. Läs mer i bloggen här.

JERUSALEM, ISRAEL

Vi ger oss snabbt iväg mot den närmaste av de åtta portar som leder in till Jerusalems gamla stad. Den heter Bab al-Zahra på arabiska och Sha’ar HaPrahim på hebreiska, vilket på båda språken betyder Blomsterporten. Västerlänningar kallar den Herodes-porten.

Där innanför är det en labyrint av smala gator, många överbyggda basarer och ett ständigt myller av handlare, turister och infödda.

Överallt luktar det gott av kryddor, frukter och tyger.

Läs om Jerusalem och vår resa i Israel och Petra här.

Lämna en kommentar