Resor med V

Bornholm

Solens ö

Denna resa gjorde vi redan 2012 och naturligtvis hinner mycket ändras under så många år. Inte minst tycks antalet restauranger ha ökat högst väsentligt. Men jag gjorde en grundlig research och upptäckte att förvånansvärt mycket fortfarande finns kvar och fungerar på samma sätt som då. Och det är så passande och typiskt, för den här ön lever i sin egen tidräkning.

HAMMERSHUS

Fem i topp på Bornholm:

 

  1. Sevärdheter: Hammershus, Österlars rundkirke.
  2. Bo och äta: Stammershalle Badehotel, restaurang Le Port (leport.dk), Kadeau Bornholm i Aakirkeby (systerkrog till den i Köpenhamn) och något fiskrökeri, t ex Svaneke Røgeri.
  3. Uppleva: Nordboholms naturpark, Döndalen (vattenfall), Tur med häst och vagn i Almindingen med Rytterknægten (utsiktstorn), Ekkodalen och Rokkestenen. Rappelling eller zipline vid Opalsøen.
  4. Bad: Vid Dueodde i söder finns den finaste sandstranden.
  5. Kultur: Bornholms Konstmuseum

Trots att Bornholm är en dansk ö är det absolut enklaste sättet att ta sig dit med färja från svenska Ystad. Det är också den väg de flesta danskar som har sommarhus på ön använder, trots att det även finns en färjelinje från Köpenhamn. Men Ystad – Rönne är snabb, den trafikeras av en katamaranfärja och resan tar bara 80 minuter.

MODERN KATAMARANFÄRJA (NUMERA ERSATT)
STYRMAN (NUMERA TROLIGEN OCKSÅ ERSATT)

Då vi kom dit var det med den då nyinsatta snabbfärjan, men 2018 tog ett annat rederi över driften och satte in nya lika snabba katamaraner. På Bornholm anlöps ”huvudstaden” Rönne, men den staden såg vi inte mer av än deras framgångsrika och fräscha musteri. Bornholmsjuice säljs överallt i Danmark.

Det finns en flygplats här, med flera direktflyg från Köpenhamn, men för den som vill kunna röra sig över hela ön är det en fördel att kunna ha med sig bil. Annars är Bornholm en fantastik ö att cykla på!

Ön var en gång svensk, vi fick den i freden i Brömsebro 1658, men vårt intresse svalnade efter att invånarna redan samma år revolterade och övermannade den svenska garnisonen. Och Bornholm blev åter och förblev sedan dess danskt.

STAMMERSHALLE

Vi bor i Stammershalle badehotel mellan Gudhjem och Allinge på nordkusten. Ett av många projekt där duktiga entreprenörer i restaurangbranschen blåser nytt liv i en gammal tradition med kombinationen finkrog + badhotell. Denna gourmetsatsning kan du läsa mer om här.

Bornholm har under en längre tid drabbats av landsbygdsdöden, de unga flyttar till fastlandet och husen omvandlas till sommarbostäder. Så ön är idag mer än någonsin ett sommarparadis, även om det pågår en process att vända utvecklingen. I de större orterna är det ”boplikt”, vilket betyder att om man köper ett hus där måste man mantalsskriva sig och huvudsakligen bo där. Det gäller t ex i Svaneke, som är något av ett konstnärs- och konsthantverkscentrum. Där är det full fart även off-season, med bryggeri, fiskrökeri, smedjor, glasblåsning och gallerier och bodar där keramik och andra hantverksprodukter säljs.

I övrigt handlar Bornholm mycket om mat. Överallt säljs produkter som är tillverkade på ön, och de många fiskrökeriernas skorstenar är nästan ikoniska. En stor succé är Hammershuslamm, ett företag som föder upp får ute i landskapet (och därigenom håller det öppet) och säljer köttet till restauranger och privatpersoner i sin gårdsbutik. Det är fantastiskt att se när fårhjorden passas och leds av ett par otroligt pigga och skickliga fårhundar.

GOURMETKROGEN LE PORT
ÖLPROVNING PÅ SVANEKE BRYGHUS

Bornholm har en omväxlande och rik natur, här finns skogar med exotiska träd, och där trivs ramslök. På våren täcks marken med ljusgröna mattor av den vitlöksdoftande växten.

Ett givet utflyktsmål är den mäktiga borgruinen Hammershus (bilden överst på sidan) nära den norra spetsen. Den byggdes som residens och försvarsanläggning av biskopen i Lund som under 1200-talet fungerade som öns härskare. Men från 1600-talets slut förföll den alltmer.

Och alldeles i närheten finns ett naturområde kallat Nordboholms Naturpark, med två sjöarna Opalsøen och Hammer Sø. De är tidigare stenbrott och kantas av höga lodrät stupande granitklippor. När vi var där kunde man testa rappelling nedför de lodräta klippväggarna, och V var inte sen att haka på. Senare har det byggts en slags zipline från klippkanten ner över sjön. 

HAMMER SØ
OPALSØEN

I videon ovan som vi lånat av Dansk Camping Union får ni en skymt av undertecknad som engagerad fotograf nere på marken.

Vid ett annat tillfälle blev jag tvungen att agera tjurfäktare, då en Highland-cattle-kossa plötsligt sprang rakt emot mig. Väl framme fick jag en smäll av de imponerande hornen!

Detta hände i ett annat uppskattat naturområde, Almindingen ungefär mitt på ön. Här kan man åka häst och vagn och besöka flera spännande ställen, Rytterknægten, ett högt utsiktstorn, Ekkodalen och Rokkestenen (försök rubba den!). Och vid Döndalen finns Danmarks högsta vattenfall.

ØSTERLARS KIRKE
KYRKBÄNKAR I RUNDKYRKAN

En udda företeelse på ön är rundkyrkorna, det finns fyra stycken. Den cirkelrunda formen ska påminna om den heliga gravens kapell i Jerusalem, och eftersom de är byggda i övergången mellan vikingatid och medeltid antas det att det är korsfarare från norden som fört med sig idén hem.

Vid Helligdomsklipperne mellan Allinge och Gudhjem hittar vi Bornholms konstmuseum. En ljus och modern byggnad som visar verk av Bornholms många konstnärer, faktiskt finns det en konsttradition här som är jämförbar med de mer berömda Skagemålarna. Vars ledstjärna Michael Ancher faktiskt föddes på Bornholm och ofta bodde där. Men på muséet visas också moderna verk av öns konstnärer.

Turistströmmarna till Bornholm kommer främst från Tyskland och övriga Danmark, svenskarna har av någon anledning lite svårare att hitta hit. Kanske ligger det för nära? Men Bornholm är en på många sätt fantastisk ö som många fler borde hitta och njuta av!

Lämna en kommentar