Resor med V

Madrid

Madrid

I Spaniens bultande hjärta

Det är väldigt lätt att bli förtjust i Madrid. Det är en stad som är både modern och pittoresk samtidigt, vänlig och öppen, säker och och lätt att hitta i. Lugnare än t ex Barcelona och med flera av Europas största sevärdheter inom gångavstånd.

Vi hade nog främst siktat in oss på två teman för vår resa – konst och mat. Och blev rikligt belönade vad gäller båda. Vi har nog aldrig sett en så restaurangtät stad som Madrid. Och konsten stötte vi på direkt, alldeles om hörnet från där vi bodde nära Plaza de España. På själva plazan finns en imponerande skulpturgrupp med en tjusig fontän på vars baksida man hittar författaren Miguel Cervantes blickande ner på sina romanfigurer Don Quijote och Sancho Panza. Runt skulpturens bas visas skulpturer med scener ur romanen.

FONTÄN VID PLAZA DE ESPAÑA

Vid torgets nordvästra hörn hittar vi en port där en plakett berättar om en annan stor konstnär som bodde här mellan 1960 och 1980.

Den här delen av Madrid är ganska perfekt belägen för vidare utforskande av stan. Den stora shoppinggatan Gran Via börjar här och leder österut mot  Plaza de Cibeles med flera stora ståtliga palats. Den vita gräddtårtan Palacio de Comunicaciones dominerar Plaza Cibeles där Gran Via korsar Paseo del Prado. 

Här tar man till höger på Paseo del Prado för att ta sig till det berömda konstmuséet Prado.

Prado räknas som ett av Europas främsta muséer, med sina samlingar av äldre spanskt, italienskt och holländskt måleri och skulpturer. Verk av mästare som Goya och Velázquez kan man se här, men även Rembrandt är representerad.

GOYA: LOS FUSILAMIENTOS DE MONCLOA

Några kvarter söderut finns Prados syster Museo Reina Sofia med mer modern konst, självklart med många verk av Pablo Picasso och Salvador Dalí. Här hittar vi bl a Picassos berömda Guernica. Båda muséerna är väldigt omfattande, så avsätt en dag för att se dem. 

Vart man går ser man överdådiga byggnader, mitt på Gran Via t ex hittar man ett högt hus med ett märkligt torn som syns vida omkring. Det är Telefónica, tidigare hem för telefonbolaget, numera ett slags kulturhus. Det var en gång Europas första höghus, inspirerat av arkitektens besök i New York. Men med tydlig spansk touch.

Fem i topp i Madrid:

  1. Bo: Vi testade två hotell. 1) Mercure Madrid Plaza de Espagna inne vid smågatorna bakom Plazan, ett lite bohemiskt hotell. Service sisådär, baren stängde alldeles för tidigt. 2) Dear Hotel som ligger precis intill Plazan och är perfekt på alla sätt. Kanonservice, bra läge och en restaurang uppe på toppen! Bilden här bredvid är därifrån.
  2. Bästa restaurangen: La Candela Restò. Makalösa matkreationer skapar ett gastronomiskt äventyr. Mercado de San Miguel för ostron. 
  3. Bästa att-göra: Strosa genom stadskärnan, kolla de fantastiska byggnaderna.
  4. Måste-se: Muséerna Prado och Reina Sofia, med verk av de flesta av de största europeiska konstnärerna. 
  5. Fika/Bar: Hopplöst att utse vinnare, men vi trivdes väldigt bra på La Azotea rooftop terrace uppe på taket på Círculo De Belles Artes. Skön stämning, goda drinkar och en fantastisk utsikt.
Jag som gör den här resebloggen heter Lars Aldman och jag har tidigare jobbat som journalist mm på SR och SVT. Och "V" som jag reser med är min älskade hustru Veronica, journalist och fotograf.

Vår favoritsysselsättning är att resa runt i världen och se andra kulturer och samhällen. I flera år har vi äventyrat i Asien, Afrika och Latinamerika, och även naturligtvis i Europa. Och vi vill gärna dela med oss av våra erfarenheter och glädjeämnen, och hoppas att ni vill följa med oss!

PS. På sajten aldmangallery.com hittar ni mina bilder från både när och (mest) fjärran. Djur, natur, samhällen och människor.
Resebloggar finns det gott om men vi har en lite annan tanke med våra berättelser. Vi vill främst beskriva våra upplevelser av udda platser, människorna vi möter och miljöer som är rätt annorlunda mot vad vi möter hemma.

Därför hamnar vi ibland i avlägsna indianbyar i Guatemalas berg eller bland andetroende bybor på en ö i Indonesien. Men också på mer kända platser som Machu Picchu i Peru eller sandstränderna i Goa. Allt sett genom våra ögon och kameror.

Den som vill ha restips får också sitt - varje resmål har en avdelning med sånt vi kan rekommendera. Eller undvika. Vårt fokus är framför allt att sporra er läsare att göra som vi - resa rätt ut i den vida världen.