Resor med V

Kuba

tillbaka

Urspårat tåg vände historien

Santa Clara

Från Las Terrazas tar vi bussen tillbaka till Havanna och sedan österut längs den stora huvudvägen A1. Den korsar hela landet ända till Santiago i sydöst, fast längst ner i Oriente är en stor del av den ännu inte färdigbyggd. Vi hoppar av i Santa Clara, ungefär mitt på ön, en av de varmaste platserna på Kuba och en lite sliten och dammig stad med många minnesmärken från revolutionen.

I Santa Clara utspelades den mest avgörande händelsen under revolutionen. Trupper under ledning av Che Guevara intog staden, vilket var en enorm prestige förlust för Batista. Ursinnig skickade han förstärkningar med tåg till Santa Clara. Men revolutionärerna fick reda på transporten och förstörde spåren så att tåget spårade ur.

Händelsen, kallad “Tren blindado” hyllas med ett monument just där det hände. Här ser man några urspårade vagnar och den bulldozer som användes för att sabotera spåren. 

Vi bor hos Gladys och Ramón, ett förtjusande äldre par i Santa Clara. I unga år deltog de i alfabetiseringskampanjerna som glödande revolutionärer. Alla kubaner skulle lära sig läsa och skriva. Lite längre upp i backen från där vi bor finns ett hus där kulhål i väggen berättar om en strid kring det som då var en polisstation. På Kuba är historien alltid levande.

Var man än befinner sig i Santa Clara ser man, högt över alla hustak den enorma Che Guevara-staty som pryder det mausoleum där revolutionshjältens kvarlevor nu förvaras. På en hög pelare står Che staty, sju meter hög och fångad mitt i steget. Det finns fler Che-statyer i stan och han avbildas alltid som en man på väg, rastlös.

Mausoleet innehåller vad man kunde hitta av Che och 29 andra i hans gerillagrupp som fångades och dödades av militären i Bolivia 1967. Dessutom finns ett litet museum med artefakter; hans gevär, glasögon mm, samt avskedsbrevet till Fidel. Själva begravningsplatsen ligger några steg därifrån, med en evigt brinnande låga.

Tyvärr drabbas jag av en elak magsjuka i Santa Clara och måste ta det väldigt lugnt. Vi gör ändå ett försök och går ut på kvällen till Paladar la Terraza uppe på ett hustak. En väldigt fin restaurang med vita dukar och röd matta. Jag får i mig lite fisk och mår en aning bättre. Nu kan vi dra vidare.

SNABBMATSTÄLLET "MCDONALD"
NYFIKEN I SANTA CLARA

En stad som heter ”hundra eldar” och som inte bara bär samma namn som efternamnet på vår försvunne hjälte, utan också sett en av Kubas stärsta musikidoler växa upp, det är vårt nästa mål!

Resebloggar finns det gott om men vi har en lite annan tanke med våra berättelser. Vi vill främst beskriva våra upplevelser av udda platser, människorna vi möter och miljöer som är rätt annorlunda mot vad vi möter hemma.

Därför hamnar vi ibland i avlägsna indianbyar i Guatemalas berg eller bland andetroende bybor på en ö i Indonesien. Men också på mer kända platser som Machu Picchu i Peru eller sandstränderna i Goa. Allt sett genom våra ögon och kameror.

Den som vill ha restips får också sitt - varje resmål har en avdelning med sånt vi kan rekommendera. Eller undvika. Vårt fokus är framför allt att sporra er läsare att göra som vi - resa rätt ut i den vida världen.