Resor med V

India: Mumbai & Goa

tillbaka

tillbaka

Utan byxor i Mumbai

Mumbai del 1

Nu skulle jag i alla fall få uppleva det riktiga Indien (se bloggen om Sri Lanka)! Fast med en resplan som inte tillhör våra mest ambitiösa. Vi skulle mest fira nyår och slappa i Goa var tanken, men först hinna med några dagar i Mumbai. Mer än tre dagar i den staden skulle vi inte orka med trodde vi. Och Goa är ju rena semestern.

Flyget gick tidigt på morgonen från Kastrup och via stop-over i Paris skulle vi landa i Mumbai strax efter midnatt. Vi skulle sova gott och fräscha möta staden nästa morgon, så var planen. Men vi hade glömt att detta är Indien, byråkratins högborg på jorden. Blir det knas nånstans riskerar hela kedjan att kollapsa.

Fem i topp för Mumbai och Goa:

 

  1. Bo i Mumbai: Vi rekommenderar starkt att bo i Collaba. Prisvärt och i en bra del av staden. Dyrare hotell finns längs södra delen av Marine Drive, mer moderata priser i Apollo Bunder.
  2. Bästa restaurangen i Mumbai: The Table. Modernt, med tydlig asiatisk touch. Väldigt snygg och mysig lokal. Grannen Indigo är också bra, med mer vegansk profil
  3. Bästa att-göra i Mumbai: Elephanta Island. Många turbåtar kör dit, biljetter säljs vid ingången till Gateway of India. På ön finns även helt ok restauranger.
  4. Restaurang i Goa: Ourem88. Utan konkurrens Goas bästa krog, maten är inte specifikt indisk, mer europeisk, men väldigt vällagad. Ägaren Brett behandlar alla gäster som kompisar. Boka långt i förväg!
  5. Bästa stranden i södra Goa: Om man gillar ös och fest och bullrigt folkliv lämnar Palolem lite i övrigt att önska. Vill man ha mer lugn och ro väljer man hellre Agonda Beach lite längre norrut, det tar 20 min att ta sig dit med tuk-tuk.

Dagboken, första dygnet:

01:30. Landat, nästan en timme försenade till Mumbai. Sen står vi i en kö kanske 100 m lång till passkontrollen. Att avverka den sträckan tar oss närmare två och en halv timme. Vi har aldrig varit med om en så fruktansvärt långsam hantering.

04:00. Vi är igenom immigration, men kan inte hitta vårt bagage. Vi haffar en representant för flygbolaget som säger att ryggsäckarna aldrig kom med planet ifrån Paris. Vi upprättar en förlustanmälan och försöker samtidigt per telefon lugna vår chaufför som nu stått utanför och väntat i fyra timmar mitt i natten.

04:30. Vi måste passera tullen, trots att vi inte har något bagage. Och för att komma igenom måste vi gå tillbaka och hitta flygbolagets representant, dra med honom till tullen och få honom att skriftligen försäkra att vi inte har något bagage. Vi håller på att gå upp i limningen av trötthet och ilska.

06:00. Vi är äntligen incheckade på hotellet. Vi sover frenetiskt i tre timmar och går sen upp och får frukost. Idli och Masala Dosa (en pannkaka med smarrig fyllning), frukt och kaffe. Och livet känns lite lättare.

Men vi har inga rena kläder, så det måste vi fixa först. Det får bli en tur nedåt Colaba Causeway för lite basala klädinköp, tvål, luktagott och hårborste. Det blir första mötet med den människoflod som ständigt strömmar fram över gatorna i Mumbai, vid alla tider på dygnet.

Lunchen tar vi på berömda Café Leopold, en stor och fullsatt lokal gjord berömd av äventyraren Gregory David Roberts roman ”Shantaram”. På den tiden var det tydligen ett tillhåll för allsköns skumrask och banditer. Det var också platsen för ett dödligt terroristattentat 2008. Men nu är det hur prydligt som helst.

På eftermiddagen hinner vi sova nån timme, se folkmyllret vid Gateway of India och ta en öl på topprestaurangen i Hotell Taj Mahal alldeles intill. Tillbaka på hotellet sover vi en timme till, och försöker sen hitta nånstans att äta middag.

Vi hade tidigare på dagen passerat restaurangen The Table på väg till Gateway of India, och där går vi in och tjatar till oss två platser i baren. Det visar sig vara en lyckträff, en otroligt snyggt inredd lokal och riktigt god mat. Glada och mätta går vi tillbaka till hotellet och förväntar oss att bagaget nu har anlänt.

Lång näsa igen. Nu säger flygbolagets bagageansvarige att det ska komma med nästa plan från Paris, klockan ett på natten. ”Sen kör vi ut det till er!”

I nästa kapitel gör vi en sjöresa till en liten ö med ett märkligt namn. Där träder vi in i grottor där man förr tillbad skaparen och förstöraren.